ПРОЕКТИТЕ? КАКВО ВСЪЩНОСТ СТАВА? БЕЗНАКАЗАНО!

marieta-sivkovaИзпълнените ямболски проекти са отражение на лошото качество на управление на града.

Проектът за т.н.  Регионалното депо е на обща стойност 28 836 308 лв.До края на 2015 г. са одобрени  и верифицирани разходи на общината за 15  307 469 лв., а на 21.01.2016 г. е направено искане пред Управляващия орган за окончателно разплащане, т.е.възстановяване на всички дадени пари от общината. Такава е информацията в Отчета на бюджета за 2015 г.  В Отчета на бюджета към 30 юни 2016 г. пък има информация, че  по този проект няма възстановени средства на общината. Значи поисканото не е получено! Какво се случва повече от половин година?! Защо Управляващият орган не  връща  парите на общината, които тя е разплатила на фирмите- изпълнителки?! Изтичат ли мръсни води, защо, какво казват контролните органи, може ли да се ползва така депото?! Дали разплащането на парите не е свързано с отговорите на тези въпроси?! Може ли нещо да не е наред?!

Другият екологичен проект т.н. „Воден цикъл“ зацикли отдавна. Наложи се да ни „спасява“ министерството, „фазира“ ни, нов договор за изграждане на пречиствателната станция подписаха, само и само да се заметат следите от некомпетентното общинско управление на проекта  и от безотговорното поведение на прехвалени строители. Както каза министърката,  единственият голям град без пречиствателна станция е Ямбол, и ние за поредна година ще чакаме да я изградят! Дали са верни твърденията на специалисти, че вече изградената канализация в Каргона е затлачена и не действа ефективно?! Едва ли ще узнаем истината, защото подписите на експерти, участващи в различни приемателни  комисии, „бетонират“ качеството на изпълненото. А наред ли са нещата?

Остава съмнението и в правилното техническо решение за ремонта на Безистена. Няма коментар от управляващите в Ямбол по твърденияв медиите, че сградата не отговаря на техническите норми. Факта, че  общината официално  отказа достъп до изготвеното от проф. Милев „Конструктивно обследване на Безистена“, показва, че явно има сериозна причина да не се дава публичност  и да се крие  този технически документ!

Коментарите на гости от чужбина, че над 5 000 000 лв може да струва ремонта на площада, ако в тази сума е включена и сградата на общината….. са показателни за извършения ремонт на Центъра на Ямбол и то с  плочки със „задоволително качество“!

Скъпоструващите  проекти на ямболската администрация впечатляват с факта, че се дават наистина много пари, срещу които получаваме проблемни обекти!

И не е нужно вече да коментираме, че това са европейски средства, защото това са НАШИТЕ пари, които НАГЛИ управляващи харчат безотговорно и за съжаление БЕЗНАКАЗАНО!

 

инж. Мариета Сивкова

общински съветник в Ямбол

 

About the Author :