Продължава съдебната сага с делото на кмета за водопровода

chelen 1Съдебната сага с делото на ямболския кмет за водопровода, която през последната  година се превърна по-скоро във водевил, продължава. Бургаска апелативна прокуратура протестира пред Върховен касационен съд оправдателната присъда, произнесена от Бургаски апелативен съд. Мотивите за присъдата все още не са изготвени и не може да се разбере какво доведе съдиите до убеждението, че кметът на Ямбол е невинен. Те трябва да бъдат присъедитени към делото и тогава то ще бъде насрочено във Върховен касационен съд, който вече няма право да го връща повече в Бургаски апелативен съд. Но „удобната топка”, която му подадоха бургаските апелативни магистрати, вероятно ще „улесни” върховните съдии при решаването му.

Припомняме, че по това дело Георги Славов беше обвинен в длъжностно престъпление, че в периода септември 2008 – март 2010 г. е нарушил служебните си задължения и е превишил властта и правата си при обществена поръчка за ремонт на водопровод и канализация по улиците „Ген. Вл. Заимов” и „Граф Игнатиев”, от което са настъпили вредни последици за над 2 млн. лв. за община Ямбол, представляващи разликата между заплатената и действителната стойност на обекта по средни пазарни цени.

Цялата съдебна сага продължава вече шеста година и се проточи и през трите мандата на Георги Славов като кмет на Ямбол, за да се превърне това дело в най-отлаганото в съдебната история на Ямбол. В нея досега са се произнесли осем съдебни състава – два от Ямболски окръжен съд, четири от Бургаски апелативен съд и два от Върховен касационен съд, а сега ще се произнесе и трети съдебен състав на Върховен касационен съд.  Делото беше връщано да се гледа от друг състав три пъти досега – веднъж от Бургаски апелативен съд и два пъти от Върховен касационен съд. Седем от съдебните състави не посмяха да кажат, че кметът е невинен по това дело, а само си прехвърляха „топката” с обвинения, че присъдите не са достатъчно мотивирани и важни обстоятелства не са били изяснени. Според четири от съдебните състави Георги Славов е виновен и те постановиха ефективни присъди. Първият ямболски съдебен състав го осъди на 5 години затвор и 6 години без право да заема държавна длъжност, вторият състав намали присъдата на 3 години и 8 месеца и 4 години лишаване от право да заема държавна длъжност, защото прие, че е виновен по по-леко обвинение. Два съдебни състава в Бургаски апелативен съд потвърдиха ефективната присъда от 3 години и 8 месеца, а два съдебни състава от Върховен касационен съд го върнаха в Апелативен съд – Бургас за ново разглеждане от друг състав. Но най-накрая, след 5-годишно митарстване между съдилищата, в Бургаски апелативен съд се намери съдебен състав, който да произнесе оправдателна присъда.

Впечатляващо през миналата година беше и удобното забавяне на решението на Върховен касационен съд по това дело. Решението за връщане на делото за разглеждане от друг вече четвърти състав на Бургаски апелативен съд беше произнесено на 24 септември – 8 месеца и 3 дни след публичното заседание и точно ден преди старта на предизборната надпревара. Това се случи при условие, че препоръчетелният срок за решаване на делата е едномесечен, а болшинството от тях са решени в тримесечен срок. Прехвърлянето му вече се води като „черна точка” за съдиите, но явно това не е повлияло на този съдебен състав и той забави решението си над 8 месеца. За връщането на делото отново в БАС се заговори упорито още през юни, но тогава удобно се замълча, решението не беше обявено и така се изчака точно деня преди старта на кампанията, все едно, че  и то е част от предизборната агитация на кандидата за кмет, който успя да спечели трети мандат.
Всички тези „съвпадения”, довели и до оправдателната присъда в Бургаския апелативен съд са прекалено подозрителни за хората в Ямбол, които са стигнали до убеждението, че не е възможно по дело на кмета да се произнесе обективна присъда и затова вярата им в съдебната система съвсем е изчезнала.

Диана Иванова

About the Author :