Продават училището в Победа

obst_TundjaЗа продажба е обявено училището в село Победа, община „Тунджа”, съобщи в понеделник един от заместник-кметовете на общината – Пенчо Пенев. При последното преброяване Победа е имало 548 жители, но тъй като то е само на 12 километра от областния център Ямбол, много от малчуганите пътуват до училищата в град Ямбол или до средишното училище.

Началната цена на училището в Победа е 98 350 лева. Школото в тунджанското село, намиращо се в близост до Бакаджиците, е построено през 1935 година, нова сграда за азбукарчетата е издигната през 1966 година. Огромната миграция по времето на социализма, както и драстичните промени след началото на Прехода, преправиха училищната карта на всички села в Ямболския регион и Победа не направи изключение.

До закриването на тамошното училище се стигна през 2005 година. През 60-те години на миналия век в школото е имало близо 300 деца, но положението оттогава до сега се промени коренно. Село Победа има читалище, построено в периода 1956-1959 година, което е с 250 места.

Първото читалище в някогашното село Мансърли се изгражда през 1931 година, а новото име на селището е от 1934 г., когато правителството на Кимон Георгиев преименува огромна част от селата, носещи турски имена.

About the Author :