Провокациите на Теодосий Теодосиев за оцеляването на света

DSC01904В увлекателен разговор за началото, края и безкрайността на света и за началото, края или безкрайността на цивилизацията въвлече препълнената зала на Художествена галерия „Жорж Папазов” учителят Тедосий Теодосиев на 31 януари.

„Първата революция в историята на човечеството е, когато маймунякът е проговорил. В библията пише – в началото беше словото. Маймунякът проговаря и това му дава огромни преимущества пред всички останали живи същества да предава информация през поколенията – на огромни разстояния, на други хора, разпространение на опит, преподаване на опит, умножаване на опит, така че първата информатична революция е проговорването”, увлекателно и провокативно заразказва той и продължи:

„Живеем в епохата на сурогата,  на ментето, на повърхностните знания, на Гугъл-културата”, каза той и прогнозира, че скоро ще имаме милиарди излишни хора.

Ето какво сподели още Теодосий Теодосиев: „Цивилизацията започва преди повече от милион години, когато маймунякът е проговорил, след това започва овладяването на огъня, колелото, лостове, макари, механизми. В края на 19 в. Никола Тесла е мечтаел да освободи хората от тежкия физически труд.  Той е минал океана с един празен куфар, откраднали му багажа с няколко нерешими интеграла, но мечтата си я реализирал – създал е асинхронен електродвигател и променливотокови разпределителни мрежи. Целият свят сега работи на база на това и наистина е освободил човека от тежкия физически труд заедно със „свети” Майкъл Фарадей, „свети” Хенри Форд. Но това има и странични ефекти. В момента има 1000 пъти по-малко коне, отколкото през 19 век, а хората станаха по-болни, защото не работят физически труд. В момента се работи по изкуствен интелект, познайте кой ще последва съдбата на конете.

В онези области на цивилизацията, които изискват монотонно повтарящи се интелектуални действия, хората ще останат излишни, като конете.

Днес сме се събрали затова как да не останем излишни и как децата ни да имат бъдеще.

Едно дете, за да има висок коефициент на интелигентност, трябва до 9 клас да е прочело поне 1000 книги по 600 страници едната, за да овладее понятийния апарат. Не може един празен мозък без понятия да прави изобретения.

Първата задача  е – детето трябва много, много да чете – 300 страници на ден. Мозъкът трябва да се упражнява. Също както при културистите – не можеш да станеш такъв, ако друг си упражнява мускулите.

Повечето от хората не използват и 1 % от възможностите на своя мозък.

Дядо Аристотел преди 2400 г. е казал хората едно време бяха много умни, всичко си знаеха, но откакто измислихме писмеността всичко си записват и нищо не знаят, а сега имаме и Гугъл. Колкото повече Гугъл, толкова повече неграмотни хора.

Необходимите хора ще бъдат тези, които знаят нещо, извън Гугъл. Непотребният човек е този, който търси всичко в Гугъл”.

Как да го направим, попита риторично Теодосий Теодосиев и си отговори – както се е получило през вековете. Според него процесът трябва да започне от бебешката люлка.

„Новороденото има портали в съзнанието, които са широко отворени и могат да възприемат колосално количество информация. С възрастта един по един порталите се затварят, а пубертетът драстично захлопва вратите.

Като влезе човек в любовната възраст, вратите се затварят и той може да доразвие само това, което вече знае” каза още той и допълни:

„Този, който си остави по-дълго време порталите отворени, може да стане световна знаменитост, световен учен, откривател от голяма величина, да си запази детството. Великите открия се правят от хора, които успеят да запазят детето в себе си, което има широко отворени очи за света, които са любопитни до гроб. Великият Нютон е написал повече трудове по теология, отколкото по математика и физика взети заедно.

Има неща, които са по-важни от техниката, технологията и науката.  След като хората са проговорили, те са изобретили религията, за да не се самоунищожат, да не правят престъпления един спрямо друг. В едно общество хората трябва да спазват някакви правила и измислят вътрешния страж – съвестта, която да им казва казва, че има едно върховно същество във вселената, което винаги те вижда и някой ден ще си плащаш за стореното.

Когато в едно общество се унищожи религията, се извършват и най-големите престъпления в човешката история. За цялата средновековна инквизиция са загинали по-малко от 100 000 души психично болни хора,  а в едно атеистично общество като съветското от революцията до Перестройката по политически причини има убити 67 милиона души.

Оказа се, че човек не може да бъде добър просто ей така от само себе си, трябва да има вътрешен страж – съвест, която да се формира още от детството.

Спойката на обществото, на човешкото общежитие е правилник, който трябва всички да спазват и досега хиляди години това е правила религията.

Ричард Файнман казва, че методологията на науката и на религията е абсолютно противоположна. В науката добрият учен трябва във всичко да се съмнява. Вечното съмнение е законът на науката. Добрите учени спазват божиите заповеди, защото е невъзможно да се докаже, че няма Господ.

В религията е точно обратно, там трябва да вярваш и в нищо да не се съмняваш.

Ние живеем в цивилизация, в която хората не трябва да правят престъпления един срещу друг и срещу обществото като цяло, не трябва да рушат”.

Теодосий Теодосиев разказа случай, в който през социализма негови ученици са се подигравали на свещеник, а той им обяснил, че в едно общество не е достатъчно само да се гради, някой трябва да научи хората да не рушат и това е тяхната роля.

„Затова най-сериозните учени подкрепят институцията на църквите, които научават хората да спазват някакъв ред”, каза учителят по физика и продължи:

„Много хора са ме питали как е възможно едва школа по физика да се занимава с поезия на Древния Изток или с търсене на нравствения абсолют. Но то си е част от системата, защото математиката и физиката са повод да се кажат други неща, които са по-важни от всички науки взети заедно и това е темата за оцеляването на света.

Първобитният човек е използвал само собствената си мускулна енергия, а съвременният човек може да управлява колосални енергии, които могат да унищожат живота на Земята и то при условия на израждане на човека физически и психически”

Теодосий Теодосиев разясни, че съвременният човек е с по-крехка физика и е по-болен от преди столетия, защото няма естествен подбор, сега оцеляват всички болни деца, женят се за още по-болни и затова хората физически стават все по-непълноценни.

Мозъкът като количество за толкова години цивилизация не се е увеличил, но като качество това е свободен избор и всеки сам може да го направи, коментира той и заяви: „Има гении, има идиоти, но се очаква да се роди гениотът  (полугений, полу идиот), който може да затрие света”.

В началото на цивилизацията е действала идеологията на отмъщението, но днес вече това е опасно. Днес има и криворазбран хуманизъм и криворазбрана цивилизация, а не се прави цялата сметка, твърди Теодосий Теодосиев и даде за пример Тайван, където за шофиране в пияно състояние присъдата е разстрел, но хората не смеят да се качат пили в колите си и това се оказва по-хуманно, защото иначе пияните шофьори убиват хиляди.

Той изрази и позиция, че другите религии говорят на отмъщение, но Христос учи своите ученици 70 пъти по 7 да продължават да прощават, което е най-великото откритие в историята морала и е единствен начин да не се самоунищожи човечеството.

Според учителя по физика Исус е дал рецепта за оцеляване на света на злото да се отговори с добро и да се спре с отмъщението и заяви, че рецептата за оцеляване на света е вторичната християнизация.

В точно обратното ни учи екшън културата, която е една разрушителна идеология, но не това е необходимо на света, убеден е Теодосий Теодосиев.

Според него признак на ниска култура на родителите е в детската стая да има телевизор.

Теодосий Теодосиев даде интересен пример с мравките, които не виждат човека и ако той мине с камион през мравуняка, ще смачка стотици мравки, ако построи водохранилище, ще се издавят хиляди, но мравките възприемат това като природни сили и направи аналогия с хората:

„Ако това, което ние смятаме за природни сили, е резултат от стопанската дейност на някого, който ние идея си нямаме как изглежда и какви са му намеренията”. Според него ние трябва да се опитаме да отгатнем намеренията на онова, което наричаме природни сили, като използваме уроците на историята – кое е успяло и кое е загинало.

Теодосий Теодосиев припомни, че най-великият дар на човека е неговият мозък, но ако искаме да се реализираме, трябва да го използваме.

Тези патерици на мисълта, които има съвременният човек (елки, телефони, компютри и др.), не го правят по-умен.

Ако не искаме да останем между излишните, трябва човекът да е поставен в творческа обстановка, заяви Теодосий Теодосиев и разказа за неговите ученици, които са носители на златни медали от международни олимпиади по физика. Как става така, че от една малка България, от един град като Казанлък, на международна олимпиада по физика шест ученици от една паралелка носят 3 златни медала за България, попита риторично той и заключи, че това говори за огромните нереализирани възможности. Ето го златото на България, посочи присъстващите в залата ученици Теодосий Теодосиев и допълни, че няма богоизбрани народи, има богоизбрани личности и всеки може да стане богоизбран, като уважи дара, който е получил от Твореца, а в противен случай това е бунт срещу Господ, а рецептата според него е „фитнес зала за интелект”, като припомни, че всичко започва от най-ранно детство, а децата трябва да се научат, че няма лесни успехи.

Най-важното съкровище, което имаме, са децата, убеден е учителят по физика. Той изрази мнение, че хората се раждат различни, но всеки трябва да си намери нещо, в което е най-добър.

„Има област, в която всички хора са равни и това е да правиш добро на другите според твоите възможности”, каза учителят и заключи, че хората имат нужда от духовно образование, защото без него светът ще се самоунищожи при това развитие на технологиите.

About the Author :

Leave a reply