Проверяват сигнала за замърсяване на река Тунджа

murtva-riba-360x203Екип от експерти на РИОСВ – Стара Загора, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив и Регионална лаборатория – Стара Загора са проверили сигнала за умрели крави след водопой от река Тунджа в землището на Кукорево, но след оглед на мястото не са установили неприятна миризма или промяна на цвета на водата, както и наличие на мъртва риба. Това заявяват днес, 15 август, от РИОСВ-Стара Загора на сайта си.
В землището на селото няма източници на отпадъчни води, които да заустват в реката, допълват от контролния орган.
За да се установи състоянието на водите, са взети две водни проби – първата от мястото на водопой на животните, а втората – на 1,5 км нагоре по течението на реката преди първата проба.
Взетите водни проби ще бъдат анализирани в лабораторни условия по показатели, определени от басейновата дирекция в Пловдив, а резултатите своевременно ще бъдат оповестени, заявяват от РИОСВ-Стара Загора.

Преди дни три крави умряха след водопой в река Тунджа. Стопаните от селото предполагат, че причината за смъртта на животните е, че във водата е имало отровни вещества. Специалистите не отхвърлят обаче и вероятността за хранително отравяне.

Хората от селото казват, че реката често е замърсена. Преди две седмици рибари открили мъртва риба, но подаден сигнал за това няма.

About the Author :