Провериха готовността на държавните служби за наводнения

DSC06790Готовността на държавните служби в Ямболска област за реакция при наводнения беше проверена днес на заседание на областната епизоотична комисия, което се проведе в областна администрация и беше открито от областния управител Николай Пенев. Заседанието се свика във връзка със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните проф. Пламен Моллов за предприемане на действия в районите опасни за наводнения при обилни валежи.

Обстановката след проливните дъждове, паднали в региона, е спокойна и няма случаи на засегнати животновъдни обекти, съобщи директорът на Областна дирекция „Безопасност на храните” Ямбол д-р Здравко Иванов. Областната дирекция „Безопасност на храните” разполага с ветеринарни дизенфекционни машини и техника, има и достатъчни количества сода каустик и противовирусни прерарати, необходими за извършване на дезинфекция. В областта има и екарисажна кола, която да извърши извозване на трупове на умрели животни до екарисажа във Варна. Около водните обекти в региона са разположени много животновъдни обекти, които са предупредени да сигнализират своевременно при опасност от наводнение. Към Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението” има 20 души спасителен отряд, оборудван със специализирана техника за изпомпване, ямболската служба има 40 души пожарникари, а при нужда могат да се извикат на помощ и от съседни служби.

Във военното формирование в Кабиле има специално оборудван  модул за наводнения, който е в състав от 30 души. Те разрполагат с лодки и техника с висока проходимост.  Присъстващите членове на комисията – представители на РЗИ, ОД „Земеделие”, Авиобаза „Безмер”, ОД на МВР и др., също докладваха за готовността си за реакция при извънредни ситуации, както и техниката, с която разполагат. След заседанието ще бъде изготвен план за действие при наводнения, който ще включва готовността и техниката на всички държавни служби в региона.

About the Author :