“Пробуда” представи проф. Тодор Бакалов

DSCN1576На 29.10.2014 година в НЧ „Пробуда-1909” гостува професор Тодор Бакалов – композитор, диригент, изпълнител, фолклорист и човек с акордеон, за когото той е не само инструмент, а като че ли неразделна част от самия него.

Професорът е автор и на няколко книги свързани с българския фолклор. На гостите той представи първите два тома на книгата „Антология на българските фолклорни изпълнители”. В тях той е съумял да събере и увековечи най-прочутите изпълнители и на всеки да опиши не само биографиите, но и персоналния им принос в българския фолклор. Природата на България, нашето пълно с трагизъм героично минало, душевните качества на българина, ролята на жената и майка в живота на българите и много, много друго са основните фактори на българския фолклор.Участвал е и в  многобройни концерти у нас и в чужбина с едни от най – големите изпълнители на български народни песни.

DSCN1594Мъжката група за народно пеене и Женската група за народно пеене поднесоха поздрави към професора с по три песни от репертоара си , а самия той им акомпанираше на акордеон. Всички гости останаха доволни от срещата и помолиха г-н Бакалов пак да гостува в нашия град като излезе от печат новата Антология  том 3.

About the Author :