Проблемът с ниското напрежение на тока в Стралджанско ще бъде разрешен, обеща висшето ръководство на EVN

DSC_0463Близо 8 млн. лв. са инвестициите, които EVN ще направи в област Ямбол до края на 2017 година, заяви Робърт Дик, председател на Управителния съвет на EVN България, пред областния управител на област Ямбол Димитър Иванов. Това стана по време на вече традиционната информационна среща с ръководството на EVN. В разговора участие взеха председателят на Управителния съвет на EVN България Робърт Дик, членовете на УС на електроразпределителното дружество, опериращо на територията на нашата област Калина Трифонова и Константин Величков, и заместник областните управители Волен Дичев и Христо Колев.

За периода, в който действа дружеството, от 2005 г. до края на месец май 2017 г., инвестициите са в размер на 53,9 млн. лв. и са за 660 км нови електропроводи и 73 нови ТП и ВС. Новото, което предстои да бъде въведено и в Ямбол, е изграждане на система за дистанционно отчитане на битови електромери. Това, според Константин Величков, дава вече много добри резултати в други области, като по-нисък технологичен разход, решение при липса на достъп до електромер, в подкрепа на либерализацията, висока разкриваемост при манипулации. Целта на дружеството за периода е развитие на мрежата и  повишаване сигурността на захранване, намаляване на технологичните загуби и изнасяне меренето на границата на собственост. Заложени са изграждане на 5 нови трафопоста, нови електропроводи. Калина Трифонова запозна ръководството на Областна администрация с течащият процес на либерализация на пазара на електроенергия и стъпките, които дружеството е предприело. Над 74% от потреблението на бизнеса на територията на EVN е на свободния пазар, казаха гостите, като подчертаха че изцяло подкрепят политиката на правителството за либерализация на пазара.

По време на срещата областният управител Димитър Иванов постави проблема със зачестилите случаи и сигнали за ниско напрежение на електрозахранването на територията на община Стралджа. „Има сигнали за населени места, където имаме случай, в които напрежението пада, електроуреди се изключват и това създава проблем за гражданите. За нас е важно този проблем да бъде изяснен и разрешен. Ако става дума за проблем, идващ от мощностите на фотоволтаиците, вземете необходимите мерки“, каза областният управител. Проблемът ще бъде разрешен, бе категоричният отговор на висшето ръководство на EVN България. Константин Величков подчерта, че мониторинг на напрежението се прави ежедневно в цялата област и дружеството ще обърне специално внимание на тези сигнали, както и ще направи необходимото за защита на гражданите.

About the Author :