Проблемите и надеждите на жителите на село Мамарчево

IMG_9787На ежегодната среща с общинското ръководство в село Мамарчево, жителите на селото изслушаха отчета на кмета си Марчо Добрев за работата през изминалата година и поставиха въпросите и проблемите си към него и гостите: общинският кмет Христо Христов, председателя на Общински съвет-Болярово Атанас Дженков и главният експерт „ТСУ“ Васил Палов.

Не е малко извършеното през годината от кмета на селото, разбира се. Селището бе едно от шестте с ремонтирани водопроводи, по-точно 200 м от него, в най-невралгичните точки. Но за съжаление проектът за цялостната му подмяна, не се класира нито веднъж, поради броя на жителите. В селото е започнало и почистване на гробищния парк, заграждане на новата част, която се очаква да бъде завършено за Великден, доставени са нови съдове за смет, извършен е ремонт на електропровода (подменени са жиците с усукан проводник).

IMG_9798Културният живот в селото също е богат – през отминалата година бяха отбелязани тържествено 90 години от създаването на НЧ „Светлина – 1928 г.“, не бяха малко участията на самодейките от  фолклорната група, както и наградите, които те донесоха. На 28 април 2019 г.1 от 10.30 ч. предстои официално откриването на паметна плоча на загиналите във Втората световна война мамарчевци – Марчо Добрев покани официално всички присъстващи на събитието.

Кметът на общината също поздрави г-н Добрев и присъстващите мамарчевци за свършената работа. Той подчерта,че жителите на селото са били винаги много активни във всяка сфера. Съобщи им, че вече има официално одобрен проект за преасфалтиране и реконструкция на улиците на няколко населени места, в това число и една улица тук. Разбира се, има и други ремонти, заложени в капиталовата програма – повечето средства от нея са за различните населени места, включително и това опорно селище.

IMG_9794Извини се за забавянето на дървата за огрев през предходната година, макар общината да не е имала вина, но тази година вече се работи по въпроса и ще бъдат заредени много по-рано, на същата цена.

Господин Христов не пропусна и за пореден път да похвали работещите в двата центъра за настаняване от семеен тип в селото – едно образцово социално заведение, единствено по рода си в област Ямбол. Някога бе обещано да осигури работа на хора от селото и бе спазено. Тъй като няма друго заведение за хора с деменция, ще се търси вариант да се направи и втория център за такива потребители, който сега е за хора с физически увреждания и на издръжка на общината.

IMG_9799Своите въпроси и проблеми имаха възможност да поставят и присъстващите жители на селото. Величка Илиева помоли общинският кмет да потърси вариант за работа на снаха й, тъй като синът й е със заболяване и семейството няма доходи. Вариант, който вече е обмислен и предстои решението на проблема през месец май, стана ясно от думите на кмета. Тонка Апостолова благодари на началника на „В и К“- район Болярово Атанас Дженков за своевременното отстраняване на авариите, но сподели, че би било добре да се оправят местата, където се копае след това и запълват дупките. Това предстои през май, когато получат асфалт от базите, бе отговорът на началника на района. Георги Сургучев заяви, че тези срещи са хубава традиция и е добре да се чува за свършеното, но също така е редно и несвършеното да се отчита. Лично по неговите поставени въпроси, вече се работи, допълни той.

Като жител на селото, но и общински съветник, взе отношение и Съба Недева. Тя съобщи една наистина добра новина – има вариант за ремонт на водопроводи и в малките населени места, отделени са допълнителни средства и информацията е на страницата на евродепутат от управляващата партия. Би било добре, ако с нейно съдействие това се случи, подчерта общинският кмет и заяви, че има готов проект и търсят варианти за помощ от представители на всички политически сили, защото това ще е от полза за жителите на селото. Госпожа Недева разказа и за поредното участие на самодейките и им благодари и от свое име за отличното представяне.

IMG_9800 IMG_9801

About the Author :