Присъда за общински съветник

4-bojilov-GERB_12 -1Ямболски окръжен съд потвърди условната присъда от една година лишаване от свобода с три години изпитателен срок на общинския съветник на „Тунджа” Иван Божилов и тя влиза в сила. Той е признат за виновен, че като прокурист на общинското дружество „Комуналуниверс” е сключил три неизгодни сделки, с които е нанесъл щети в размер на 19 328 лв.
Още преди излизането на съдебното решение общинският съветник, който първоначално влезе от листата на ГЕРБ и дори беше председател на групата, а след това се отказа от нея и остана като независим, подаде искане към Общинската избирателна комисия да му бъдат прекратени правомощията. На негово място ще влезе друг кандидат съветник от листата на ГЕРБ – Даниела Дичева от Тенево.
Трите неизгодни сделки са сключени в периода 22 октомври – 16 декември 2008 г. Първата е за закупуването на товарен автомобил „Форд Транзит” от фирма „Ауто колор” – Харманли за 27 000 лв., а назначената експертиза доказва, че пазарната цена на такъв автомобил е с 10 800 лв. по-ниска. Втората неизгодна сделка е за лек автомобил „Ситроен”, който бил на частната фирма на Божилов – „Стибо” ЕООД, но той го продал на друга фирма, от която го закупил за 14 994 лв., а експертизата доказва, че пазарната му цена е с 6594 лв. по-ниска.
Третата неизгодна сделка е за подмяната на дограмата във фирма „Комуналуниверс”, която „случайно” е възложена на „Иваго България” – фирмата на бившия депутат от ГЕРБ, тогава активен партиен кадър Александър Стойков. За изработката на 13 прозореца е платено 9110 лв., докато вещите лица доказват, че има завишение от пазарната цена с 1934 лв.
По това дело така и не се доказа неизгодността на сделката за прекратяване на лизинга на автометачка, което беше за значително по-голяма стойност 113 654,69 лв. Вещите в делата на „Комуналуниверс” разказват, че доказаните престъпления са само „върха на айсберга” на случилото се по време на управлението на Иван Божилов. Много по-значителни като злоупотреби са били сделките с горива от бензиностанцията на друг представител на ГЕРБ Иван Йоргов, от които са се облагодетелствали дори и станалите по-късно депутати от партията на Бойко Борисов, но това явно не е могло „да влезе между кориците на делото”. Тогава, а вероятно и сега, запазена марка на ямболското управление на ГЕРБ беше поръчките на община Ямбол да се изпълняват изключително от „техни” фирми и то задължително на завишени цени. Безспорен факт е едно, че „наставникът” на Иван Божилов – ямболският кмет и лидер на ГЕРБ Георги Славов пое кметския пост с ясното съзнание, че общинската фирма „Комуналуниверс” му пречи на намеренията за сделки и печалби от тях и затова трябва да бъде фалирана и ликвидирана.
Така 7 години след като той стана кмет на Ямбол ликвидацията е факт, за да може тази „тлъста хапка” – почистването, безпроблемно да се дава на частни фирми. Да си припомним, че по едно от делата срещу кмета за „Комуналуниверс” беше представена декларация, според която гражданското сдружение, което изпълняваше тогава обществената поръчка за почистването на Ямбол, е реализирало печалба от над 624 000 лв. на година. Практиката обаче показва, че фактите са едно, но е почти мисия невъзможна те да се превърнат в доказателства за търсeне на съдебна отговорност.
Диана Иванова

About the Author :