Приключи първи етап от проект „Работа в Европа-умения за успех” на ПГИ „Г.С.Раковски”

20151127_115017Ползотворна, динамична, обогатяваща,изпълнена с нови приятелства и неподозирани впечатления. Такава беше седмицата от 22 до 28 ноември 2015 г. за шест момичета и момчета от Професионална гимназия по икономика „Г.С.Раковски”.

Първата работна среща на партньорските училища в гимназия „Жул Мусрон” гр. Дьонен, Франция, протече в рамките на пет дни, в които се редуваха сериозна работа по създаване на лого на проекта и собствено предприятие, с презентации, обучения и посещения на различни места и обекти, свързани с тематиката на проекта „Работа в Европа-умения за успех”.

След взаимно опознаване с помощта на забавни въпроси, учениците се сближиха и бързо създадоха работни екипи и приятелски отношения, както и атмосфера, необходима за успешното осъществяване на поставените задачи.

100_8272Още през първия ден, беше посетен Историческия център по минно дело в Левард. Изложбените зали и „разходката” из тунелите,  дадоха представа за условията на труд през годините.

Презентации, подготвени от самите ученици, запознаха аудиторията с индустриалното минало на всеки регион. Това беше в резултат на едномесечен труд по проучване и анализ на работните предприятия 50 години назад.

Особено мотивиращи бяха срещите на учениците с представители на местния бизнес.

Презентациите от страна на инициативите „Работилница за мениджъри” и „Аз откривам”, показаха различните етапи за създаване на предприятие в тяхната последователност.

Една мисъл на Айнщайн: „ Креативността е заразителна, предавайте я нататък!”, послужи като мото в презентацията на Центъра за обучение в инициативност и предприемачество.

Провокативна и сплотяваща беше играта да се построи най-високата кула от хартия. Учениците откриха тайната на успеха – от раждането на идеята до реализирането й, се извървява дълъг път в екип, в който всеки има своята отговорност. Този урок беше от голяма полза при създаването на предприятие. Шест международни екипа работиха няколко часа над идеите си, след което ги представиха на местни предприемачи. Те, от своя страна, имаха нелеката задача да изберат най-доброто предприятие.

Преди работните ателиета, представителите на бизнеса разговаряха откровено с учениците, споделяйки трудностите, опита си и ценни съвети.

В един от дните, беше организирана екскурзия до гр. Лил, който очарова с предколедната си атмосфера и интересните забележителности.

Започна подготовката за втория етап на проекта, в който заключителната среща по представяне на презентациите и другите материали, ще бъде в началото на март в Република Хърватска.

Мариана Цонкова

 

About the Author :