Приключва първата ваксинация срещу „син език” при едрите преживни животни

DSC02760Приключва първата ваксинация срещу болестта „син език” в Ямболска област, съобщи д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните. На нея в региона подлежат 18 000 едри преживни животни над 3-месечна възраст,  а след 21 дни ще започне реваксинацията.  В профилактичната акция срещу болестта „син език”  участват всички 48 частнопрактикуващи ветеринарни лекари в Ямболска област, които разполагат с достатъчно количества ваксина.

При овцете от планираните 46 000 броя е извършена ваксинация на 43 120, което представлява 93 на сто от поголовието на животните, разясни д-р Колев. Останалите животни не са били открити в животновъдните обекти, най-вероятно са заколени от собствениците им, но не са отпаднали от системата за идентификация. Близо 120 овце в животновъдни обекти не са ваксинирани, защото стопаните им са отказали идентификация и ваксиниране. Контролните органи са съставили 2 акта по 500 лв. на стопанин от с. Вълча поляна и на стопанин от с. Правдино. На трима стопани, които отглеждат по 5-6 овце, е даден срок да намерят средства да идентифицират животните си, за да могат да бъдат ваксинирани.

Между 20 – 25 000 агнета от Ямболска област могат да бъдат продадени или заколени за Гергьовден, каза още д-р Колев. Агнетата са по-малкоот предходната година, не толкова заради щетите от болестта „син език”, колкото заради намаление на поголовието, обясни още ветеринарният специалист. Д-р Колев припомни, че Ямболска област е регионът с най-малко умрели животни от заразното заболяване – 450.

Според него причините за намалението са лошите условия и липса на мотивация на стопаните да развъждат животните, тъй като изкупните цени на млякото и за месото са ниски. В същото време изискванията, които те трябва да покрият, са високи и затова е необходимо да кандидатстват по програми или за субсидиране на земеделските производители за съответния период.

В Ямболска област се наблюдава тенденция броят на отглежданите говеда да се запази, но козите и овцете намаляват.

Отглеждането на говеда все още е атрактивно за стопаните, тъй като за тях има субсидии по националните програми за подпомагане на животните и по европейските програми за подпомагане на лактиращи крави, а тази година ще има субсидии и за подпомагане на месодайния сектор. Затова според д-р Колев в региона ще се отглеждат между 20-25 000 говеда.

Той информира и, че е спряла смъртността при говедата в община Болярово. След направените диагностични изследвания стопаните са взели мерки за подобряване на храненето и за извършване на лечение и засега няма нови сигнали за повишена заболяемост и смъртност.  Д-р Колев припомни, че животните в тази община са умирали, защото са били слаби, неимунни, опаразитени и гладни.

About the Author :