Признаха разследващ полицай за виновен в получаване на подкуп

ASБургаският апелативен съд отмени оправдателната  присъда на Ямболски окръжен съд и призна за виновен Стоян Маринов в получаването на подкуп. През месеците август и септември на 2014-та година Стоян Маринов,изпълнявал служба, като разследващ полицай в РПУ –„Тунджа“. Възползвайки си от служебното си положение подсъдимият, чрез изнудване, поискал дар от 200 лева, от друго лице, за да не бъде то привлечено като обвиняем по досъдебно производство за кражба (престъпление по чл.302 т1 и 2 , б. „а“вр. чл.301, ал.1 от НК).

Така, възползвайки си от страха от  наказателно преследване на  лицето, Маринов опитал да получи облага за себе си, като предложил да не извърши действия по служба.

Подсъдимият, първо подтикнал лицето да му даде подкуп, а в последствие и получил исканата сума.

Стоян Маринов е бил задържан от служители на Служба „Сигурност“ към  ОД на МВР-Бургас на 01.11.2015г.

Окръжен съд -Ямбол е оправдал подсъдимия за повдигнатите му обвинения. Присъдата е протестирана от Окръжна прокуратура –Ямбол.

Протестът бе уважен от Апелативен съд –Бургас който постанови присъда от 3 години лишаване от свобода, като изпълнението на наказанието е отложено за срок от пет години.

Съдът наложи на родения в Елхово 43-годишен мъж, глоба в размер на 2 000 лева и го лиши от право да заема държавна длъжност – старши разследващ полицай, както и да упражнява разследваща дейност в държавно учреждение за срок от три години.

Съдът определи спрямо подсъдимия мярка за неотклонение „подписка“ и му наложи забрана да напуска границите на страната.

Присъдата на Апелативен съд – Бургас подлежи на касационно обжалване и протестиране в петнадесетдневен срок.

                                                     Пресцентър при Апелативна прокуратура –  Бургас

About the Author :