Признание към дейците на образованието и културата в „Тунджа”

DSC09390И тази година община „Тунджа” спази традицията да отдаде заслужена почит към дейците на образованието и културата, които са пазители на духовността. На тържествена церемония в залата на община „Тунджа“ бяха връчени наградите на изявени просветни и културни деятели от общината по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Присъстваха читалищни, културни и просветни дейци от всички селища в общината.

DSC09395Химнът „Върви, народе възродени” изправи всички на крака и постави началото на празника. В приветствие към присъстващите кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев заяви: „…Уважаеми просветни и културни деятели, вие сте хората, които с енергия, професионализъм, всеотдайност и любов градите това самочувствие и в младото поколение, неговата страст към знания и нравствени добродетели. С неугасващата сила на книжовността и с постоянство извисявайте нашата духовност и родолюбието, за да има по-добро бъдеще българският народ!“

DSC09396За пореден път община „Тунджа“ доказа, че дълбоко, искрено, с благодарност и признателност се обръща към своите учители, към онези, които полагат ежедневни грижи, за да учат децата не просто само на четмо и писмо, но с отдаденост и себеотрицание да изграждат личности – можещи, знаещи, отговорни млади българи за бъдеща България.

DSC09397Дълбок поклон и признателност бе засвидетелствана на всички, които се грижат за опазването на културно-историческото ни наследство, на дейците на читалищното и на библиотечното дело, които пазят живо пламъчето на просвещението, на дейците на културата и изкуството, на онези, които се грижат за духовното израстване и съхранение на нацията.

DSC09401На всички тези съвременни будители искаме да кажем, че не са сами в своята кауза. Като община вярваме, че едно модерно, успяващо и проспериращо общество се гради и развива, уповавайки се на науката, на образованието, на изкуството и на културата.

И за да можем днес и в бъдеще с още по-голяма гордост да пеем „Върви, народе възродени, към светли бъднини върви”, ни е нужно обединение около каузата за духовното и културно съхранение и израстване на община „Тунджа“.

DSC09420На тържеството бяха връчени наградите, гласувани от Общински съвет и отличените със заповед на кмета. Беше спазена и друга традиция – оповестена беше годишната стипендия за високи постижения в областта на образованието и науката, учредена по волята на дарителя – народния представител Атанас Мерджанов, сумата за която той дарява на благотворителния бал, но тя се връчва в навечерието на 24 май. Тази година я получи Габриела Боева Георгиева от село Козарево, а еднократно финансово стимулиране за подпомагане изявите на ученик с изявени дарби, получи Теодора Добринова Рашева от с. Безмер.

???????????????????????????????С плакет  „ С Тунджа в сърцето” бяха наградени и двамата алпинисти – Пламен Стоянов и Радослав Янакиев, които развяха знамето на „Тунджа” на 5545 м височина на връх Кала Патар в Хималаите в подножието на Еверест. Те от своя страна подариха на кмета на общината знамето, което са развели,  в рамка, заедно със снимки от постижението им.

 

 

 

 

About the Author :