Признание за твореца Тенко Тенев

Ямбол, 28.05.2021 г.

Творческата вечер, посветена на 70-годишнината на поета и общественик Тенко Тенев събра на 27 май в Регионалната библиотека „Георги С. Раковски“ – Ямбол много негови приятели и почитатели. Тя бе организирана от община Ямбол, Регионална библиотека „Г.С. Раковски“ и Дружеството на писателите в града.

В срещата взеха участие Енчо Керязов, зам. – кмет на община Ямбол, Георги Георгиев, кмет на община „Тунджа“, Христо Христов, кмет на община Болярово, Димитър Димитров, зам.-кмет на община “Тунджа”, Стойко Стойков, началник на РУО на МОН, Ямбол, директори на културни институти, творчески организации, читалища, общински съветници, културни и просветни дейци.

Кратко есе за творчеството на поета прочете литературният критик Димитър Бечев.

На юбиляря бяха поднесени много поздравителни адреси – от Румен Радев, президент на Република България, Кристиан Вигенин, зам. -председател на 44-то и 45-то НС, Корнелия Нинова, председател на НС на БСП, ген. о.з. Златан Стойков, председател на СОСЗР, Боян Ангелов, председател на СБП, Георги Чалъков, областен управител на област Ямбол, Валентин Ревански, кмет на община Ямбол, Георги Георгиев, кмет на община Тунджа, Христо Христов, кмет на община Болярово, Атанас Киров, кмет на община Стралджа и мн. др.

Водещият на вечерта актьорът Кольо Пехливанов прочете думи за поета Тенко Тенев от видните български творци Христо Фотев, Павел Матев и Любомир Левчев.

Участниците във вечерта бяха запознати с новата библиография за житейския и творчески път на поета, изготвена от Регионална библиотека „Г.С. Раковски“, Ямбол и Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, Сливен. Представена бе мултимедийна презентация от богатия снимков архив на Дружеството на писателите в Ямбол и личния архив на твореца.

Част от присъстващите отправиха лично поздравите си към юбиляра. „Тенко Тенев е явление в културния живот не само на Ямбол, а на България. Той е една космополитна личност, не просто поет, а и общественик, човек, който оставя през всички тези 50 творчески години огромна следа в нашия културен живот“, подчерта Георги Георгиев, кмет на община „Тунджа“, а Христо Христов каза за него, че е човек с голямо сърце и голям приятел на община Болярово. Поетесата Ваня Велева беше посветила стихотворение на Тенко Тенев, а приятелят му – художникът Цветан Казанджиев му подари графика “Муза” с пожелание музата да бъде винаги с него и да го вдъхновява.

„Човек е нищо без хората около него, най-хубавите моменти са прекарани с  близките и приятелите, трябва да се хващаме за тези светлинки и заедно да вървим напред“, сподели в знак на благодарност Тенко Тенев. Той  благодари на кметовете на общините „Тунджа“ и Болярово – Георги Георгиев и Христо Христов, защото „те като кметове на малките държави, както той нарича общините, правят изключително много да помагат на творците и да запазват достойнството им“ и подчерта, че за него това е нещо много голямо.

„Нека всеки да има близка удобна точка, на която може да се опре, за мен това е моето семейство – жена ми, която ме трае 47 г., дъщеря ми, синът ми, внуците ми, зет ми и всички вие приятели, без които човек е безкрайно самотен“, каза в заключение творецът и пожела на 80-тия си юбилей отново да бъде в тази зала и да го празнува с приятелите си.

About the Author :