Призив на БЧК: „Запалете свещичка, подарете любов”

1По традиция всяка година по време на големи християнски празници, Българският Червен кръст – Ямбол, съвместно с Отделението по трансфузиология и хематология към МБАЛ «Св. Пантелеймон» – Ямбол, организират кръводарителски акции.  Основните цели, които си поставяме са информираност на гражданите за безвредността и безопасността на акта на кръводаряване, както и да се популяризират и утвърждават принципите на доброволност и безвъзмездност сред обществеността. Това е особено важно, имайки предвид, че доброволното и безвъзмездно кръводаряване е най-висш хуманен жест към хората, които се нуждаят от кръвопреливане във връзка с претърпян инцидент или предстояща оперативна интервенция.

Тази първа за 2014 година акция е посветена на 13 април 2014 г. – Цветница и ще премине под мотото: «Запалете свещичка, подарете любов».

В тази връзка се обръщаме към всички граждани и гости на град Ямбол, които желаят да дарят кръв, могат да го направят на 13 април 2014г. (неделя) за времето от 9.30 до 13.00 часа в Отделението по трансфузионна хематология (Кръвен център) към МБАЛ «Св. Пантелеймон»-Ямбол. Дежурен екип ще бъде на разположение на всеки, който проявява интерес.

Надяваме се  кръводарителската акция да бъде подкрепена от видни личности и общественици на град Ямбол, представители на местната власт и медиите, които  дарявайки кръв ще дадат един добър пример на младите хора.

Според Съвета на Европа, всяка страна трябва да се самозадоволява с кръв и кръвни продукти и това е основен принцип, който е възприет от цивилизованите страни.

Напомняме, че всеки здрав човек между 18 и 65-годишна възраст може да дарява кръв поне веднъж годишно, а по този начин спасяваме поне един човешки живот

 

About the Author :