Прецакаха БСП за ръководството на Районната избирателна комисия

GURDEVAOFICНеочаквано БСП остана само със секретар в ръководството на Районната избирателна комисия за евроизборите, а председателското място беше дадено на ГЕРБ. Вчера – 3 април, Централната избирателна комисия е взела решение за избор на ръководство на РИК – Ямбол, което е оповестено едва днес в 18,02 часа. Според него предложената от ГЕРБ Мариана Христова става председател, а предлежената от БСП за председател Мариана Гърдева остава само секретар. Най-неочаквано ЦИК е разбъркала тотално като в микс предложенията на партиите за ръководство, поне това, което беше оповестено официално. На консултациите имаше две предложения за председател – на ГЕРБ и на БСП. За зам.-председател и то само един беше предложена кандидатката на „Атака” – Марияна Петрова, която е одобрена от ЦИК. Предложението на ДПС беше за Юсеин Ахмед, но за секретарското място – а ЦИК го назначава за втори зам.-председател.

За членове са одобрени Женя Кайали, Ани Канева, Драгомир Диметров, Екатерина Янева, Дженко Дженков, Елена Иванова, Илиана Колева, Тодор Чиповски, Мехмед Мехмедов, Анелия Димитрова и Нели Стоянова.

В заповедта на ЦИК се посочва, че РИК – Ямбол встъпва в правомощията си на 4 април. Комисията се състои от 15 членове – 5 на ГЕРБ, 5 на БСП, 2 на ДПС и по един на „Атака”, НДСВ и Синя коалиция.

Председателката на комисията Мариана Христова беше член на ЦИК по времето на ГЕРБ, тя е колега на бившия депутат от ГЕРБ Светослав Тончев и водеше делата на ГЕРБ и на община Ямбол в Административен съд за изборите и за обжалването на заповедта за събарянето на блок 20.

Мариана Гърдева има опит като председател на РИК в няколко избора, когато мнозинството беше на БСП.

Решението на ЦИК може да се обжалва пред Върховния административен съд в тридневен срок, но едва ли партиите ще се впуснат в подобно приключение.

About the Author :