Преференциалните битки се оказаха ялови

presk klub BSP 4Преференциалните битки в Ямболска област се оказаха ялови, защото не доведоха до никакви размествания сред депутатите, а и не успяха и да повишат кой знае колко резултата на партиите.

В парламентарните избори мястото на водача на практика беше непробиваемо, защото всички гласове без преференции се смятаха като дадени за него.

Така, например, в ГЕРБ най-много преференции са дадени за водача Иван Чолаков – 1306, които са точно 7 на сто от общия вот за пратията, но към тях се прибавят и 13 049 гласове без преференция. В листата на ГЕРБ след Чолаков с най-много преференции е третата в листата Мария Петрова – Минчева от Елхово, която е спечелила 1069 преференции, но те не й стигат да измести втория Юлиян Папашимов, защото няма 7 % от общия брой гласове. Четвъртият в листата Иван Йоргов има 928 преференции, вторият – Юлиян Папашимов има 878 преференции, петият – Димитър Иванов печели преференциалния вот на 432 избиратели, осмият – Николай Костадинов – 345, шестият – Панайот Диманов – 333, с най-малко преференции е седмият в листата на ГЕРБ – Петя Панайотова. Всички напъни обаче се оказаха безсмислени, защото въпреки най-големия брой спечелени гласове, ГЕРБ вкарва само един депутат в парламента.

При „БСП – Лява България” също има силно изразен преференциален вот, който обаче не води до разместване в листата. При тази партия с най-голям преференциален вот е вторият в листата Кирчо Карагьозов – 1304 гласа, което е 9,42 на сто от подадените за партията гласове. След него по преференции се нарежда водачът Атанас Мерджанов с 1009 преференции, но към неговия резултат се прибавят и 9089 гласове без преференция. На трето място по предпочитания в листата на „БСП – лява България” е четвъртата в листата Катя Георгиева – 834 преференции, с 781 преференции е петият в листата – кметът на Стралджа Митко Андонов. С 376 преференции е третият в листата – коалиционният партньор Иван Георгиев, след него по преференции е седмият и най-млад участник Янко Добрев – 181 преференции, със 162 преференциални гласа е последният в листата Елена Анева, а представителят на гражданската квота София Минева има само 98 преференции.

В останалите партии преференциите не са чак толкова разпространени – кандидатите събират не повече от 200-300 до 400 преференции. При Атака, Бъгария без цензура, АБВ, Патриотичен фронт най-многобройни са преференциите на водачите. Само Реформаторски блок има кандидати с повече преференции от водача – вторият Димитър Стоянов е спечелил 305 преференции, а последният в листата Николай Чистов има 222 преференци, докато водачът им има 220 персонални гласове, но към неговите се прибавят и 1428 гласа без преференции.

На тези избори в Ямболски избирателен район преференциите не сработиха – само Кирчо Карагьозов надмина нужния праг от 7 %, но на практика той защити второто си място и това не доведе до разместване в листата.

Голямата изненада все пак дойде от разпределението на мандатите, което се оказа много неочаквано за всички.

Диана Иванова

 

About the Author :