Престижно участие в международен фестивал за „Палечко”

крокоТеатрална трупа „Палечко” с ръководител Атанас Жеков – Кроко участва в Международния младежки театрален фестивал „Време” във Враца, който, според специалистите, е сред топ 3 на театралните фестивали в света. Новата им постановка „Свършекът на света” беше селектирана за участие и благодарение на това ямболската младежка театрална трупа ще бъде сред участниците, които са от 17 държави от три континента. Театралните трупи са от Грузия, Египет, Израел, Иран, Италия, Косово, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна, Хърватия, а от българска страна участват младежките театрални трупи от Бургас, Перник, Русе, София и Ямбол и домакините от театрална трупа „Темп”. Официални наблюдатели на фестивала ще бъдат представители на Международната асоциация на аматьорския театър и на Българската асоциация на аматьорския театър.

18193331_1892830774308434_7493247976140332162_oСедемнадесетото издание на фестивала се провежда от 16 до 21 юни, ямболските театрали ще участват в него от днес – 17 юни, до 19 юни.

Театрална група „Палечко” представи премиерата си „Свършекът на света” на 1 май тази година. Автор на пиесата е австрийският драматург, поет и журналист Юра Зойфер. Той е роден през 1912 г. в Харков, Украйна, но семейството му е  прогонено от страната през 1918 г. и той израства в Австрия. Юра Зойфер прогнозира, че силата на Хитлер и нацистите е не само нещо временно, но е и заплаха за човечеството. В творчеството си драматургът остро изразява протест срещу насилието и несправедливостта. В спектакъла участват 18 младежи.

АЖ КрокоПрипомняме, че Театрална група „Палечко” е създадена през 1972 г., а неин кръстник е самият Валери Петров. Ръководителят на групата – режисьорът Атанас Жеков – Кроко е също някогашен възпитаник на „Палечко”. Театралната група е носител на големи национални награди от участия в театралните фестивали из страната.

 

About the Author :

Leave a reply