Премиерът Бойко Борисов и министър Теменужка Петкова инспектираха газовия участък Лозенец-Недялско

php06mbub_800x_Дейностите за изграждане на транзитния газопровод за Турция в участъка  Лозенец – Недялско, Ямболско,  се извършват в срок установиха днес министър-председателят Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, които инспектираха обекта. 

Изграждането на двадесеткилометровата газопроводна отсечка от компресорна станция Лозенец до Недялско се прави за повишаване на сигурността и капацитетните възможности на съществуващата транзитна газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз” ЕАД.

Дейностите са част от проект за рехабилитация, модернизация и разширение на съществуващата газопреносна система, определен за проект от общ интерес от Европейската комисия.

С изграждането му капацитетът на транзитния газапровод за Турция ще достигне от 14 до 5,7 млрд. м кубически метра газ, заяви Бойко Борисов.

Строежът е свързан с разширяване на транзитния газопровод за Турция и е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност на България с южната ни съседка. Реализирането му ще повиши сигурността на преносната система на „Булгартрансгаз” ЕАД и ще се осигури възможност за пренос на допълнителни количества газ по транзитния газопровод в участъка между компресорна станция „Лозенец” и българо-турската граница, уточняват от Министерството на енергетиката.

Според премиера Бойко Борисов, с изграждането на реверсивни газови връзки европейският газоразпределителен център Балкан ще се захранва от различни източници на природен газ.

Предвижда се проектът да бъде завършен през 2018 г.

About the Author :