Премиера на нова книга на Илко Капелев в клуб „Мон Парнас“ в столицата

На 28 октомври 2019 г. клуб “Мон Парнас” (Съюза на българските писатели) отвори врати, за да посрещне приятели и читатели на нашия съгражданин Илко Капелев за премиерата на новата му книга “Сърцето ми е ръкопис пламтящ…” Редактор на книгата е поетът Боян Ангелов – председател на СБП, издателство – “Български писател”, художественото оформление на книгата е дело на Емилия Казакова.
В “Мон Парнас” са присъствали много хора на перото, известни поети и дейци на културата, дори и политици (членът на националното ръководство на БСП Атанас Мерджанов). На представянето са били членовете на УС на СБП – поетите Митко Христов и Иван Есенски, главният редактор на в. “Словото днес”, поетесата Надя Попова, както и поетесите Анжела Димчева и Елена Алекова; поетите Ивайло Диманов – бард, оглавяващ клуб “Журналист” в столицата и Петър Андасаров; легендарният наш съгражданин Исак Гозес – дългогодишен кореспондент на в. “Труд”, и др.
Много добри думи за книгата и въобще за творчеството на Илко Капелев са казали редакторът Боян Ангелов, поетите Петър Андасаров, Ивайло Диманов и Иван Есенски. Авторът е отговорил на въпроси, свързани с дългогодишното му пребиваване в Далечния Север на Русия през 80-те и 90-те години на миналия век, което намира своето романтично отражение в белетристично-публицистичната му книга “Сибирски дневник”, а и в много северни стихотворения, особено поемата “Смерч”, писана в сибирската тайга през 1987 г. Всъщност поемата “Смерч” е една от трите поеми, събрани в новата книга заедно с другите две – “Малка варварска поема” и “Задочен полет”. Последната излезе в отделна книга преди около 10-ина години в издателство “Захарий Стоянов”.
Заедно с Илко Капелев в Литературен клуб “Парнас”, разбира се, са били съпругата му Мариана, дъщеря им Николет и синът им Руслан.

 

About the Author :

1 Comment to “Премиера на нова книга на Илко Капелев в клуб „Мон Парнас“ в столицата”
  • Атанас Атанасов
    November 5, 2019 - Reply

    Снимките показват пенсионерско парти. Някакви хора, които още малко и ще заспат по масите.

Leave a reply