Премиера на “Котка върху горещ ламаринен покрив”

57111039_10156981436913796_681036218049232896_nПремиера на “Котка върху горещ ламаринен покрив” от Тенеси Уилямс предстои на Ямболския драматичен театър “Невена Коканова” предстои тази вечер 21 април 2019 г. Това е една от постановките по повод 70-годишнината на ямболския театър, чиято премиера в София ще е на  16 май. Режисьор е Бойко Илиев.

“Пиесата е писана през 50-те години на миналия век, знаем живота на автора и че е много лична история, която му донася втората награда “Пулицър”. Митологията около пиесата наистина е много сериозна и тя продължава да бъде поставяна и да живее пълноценно. И може да бъде още по-болезнено актуална и по-силно звучаща, когато я ситуираме в днешно време. Опитал съм се да избягам от някои битови подробности, например във връзка с болестта на бащата, около която се завъртва сюжетът, рождения ден, който се оказва и последен за човека, създал този свят и това семейство. Концентрирах действието основно около тримата главни герои, разбира се, майката (Янина Кашева) също е много силен образ. Мисля, че в ямболския театър имат удоволствието да се срещнат със сериозни актьорски задачи. Друг проблем, който настъпи в световен мащаб, в който и ние навлизаме и се опитваме да решаваме, е по отношение на т.нар. либерализация, която отива към разпадането на традиционни ценности. Според мен е много сериозно явление, което води към саморазрушение. Има го проблема за идентификацията – мога ли да бъда адекватен на това време и кое наричаме адекватност и нормалност в нашия неадекватен свят. Битката на Меги Котката (Йоана Буковска-Давидова) да остане колкото може повече върху горещия ламаринен покрив, е битка за любов”, казва режисьорът в интервю пред в. “Дума”.
Сценография, костюми и плакат – Жанета ИВАНОВА
Участват – Йоана БУКОВСКА-ДАВИДОВА, Янина КАШЕВА, Радослав ВЛАДИМИРОВ, Михаил ЛАЗАРОВ, Мария ПАНАЙОТОВА, Анатолий СТАВРЕВ.

About the Author :