Преклонение пред паметта на героите

DSC01761aПред мемориала на руските и български герои от 30-та пехотна дивизия, дали живота си за свободата на България по традиция организира тържественото честване на националния празник община „Тунджа” в лесопарк „Бакаджик”. Паметникът е изграден от признателното гражданство и на него са написани имената на загиналите 952 руски войни и български опълченци от 30-та пехотна дивизия.

 

DSC01757aПразничната церемония започна с изпълнение на патриотични народни песни на самодейци от село Хаджидимитрово и рецитал на ученици от село Роза.

 

 

 

 

DSC01779aВ приветственото слово кметът на община „Тунджа” очерта значението на Трети март за българската история и за признателността ни.

След него приветствие отправи и народният представител и председател на Национално движение „Русофили” Николай Малинов.

 

 

DSC01765aНа тържеството присътваха народните представители от Ямболски избирателен район – Кирчо Карагьозов, Иван Чолаков и Димитър Иванов, областният управител, кметът на Ямбол и председателят на Общински съвет – Ямбол, ръководители на държавни институции, общински съветници, кметове и кметски наместници от община „Тунджа”, представители на дружествата за „Приятелство с Русия” , „Съотечественик”, „Русофили” жители на общината и ученици.

 

DSC01786aВсички присъстващи изразиха своята почит към героите и към тяхната саможертва с поднасянето на венци и цветя и с едноминитно мълчание.

 

 

 

 

 

DSC01798aСлед тържественото честване участниците посетиха първия в България храм-паметник на руско-българската бойна слава „Александър Невски”, издигнат през 1879 година по заповед на генерал Скобелев в памет на загиналите за Освобождението на България.

 

About the Author :