През 2018 г. ще продължи изграждането на новата болница

kolonaЯмбол, 13.11.2017 г.

През 2018 г. ще продължи изграждането на новата болница, това съобщи като новина на пресконференцията, която даде на 13 ноември по повод 10-годишнината от управлението си ямболският кмет Георги Славов. Самата пресконференция е цяло чудо, защото от 6 години – мандат и половина,  кметът се среща с ямболските медии само когато има някакъв гост, или представя европейски проект.

Той и присъстващият на пресконференцията народен представител от ГЕРБ Юлиян Папашимов разясниха, че имат уверение на всички държавнически нива, че ще има осигурено финансиране за довършване на новата ямболска болница, за да може в Ямбол да има ново качество на здравеопазването.

За довършването на болницата са необходими около 12,5 – 13 млн. лв., а оборудването ще се закупува отделно. Самата технология на отпускане на средствата ще бъде МБАЛ „Св. Пантелеймон” – Ямбол да обяви обществена поръчка под условиe за довършване на болницата, а финансовото министерство, министерството на здравеопазването и Министерски съвет поели ангажимент да гласуват целеви средства за довършване на болницата. Според кмета управляващите се ангажирали в момента, в който стане ясен кога ще бъде избран новият изпълнител, финансовият министър и здравното министерство имали грижата да включат в бюджета за 2018 г. средства, които по преценка на възложителя и на здравното министерство строителят би могъл да усвои до края на календарната 2018 г., защото строителството било в голям обем и то не може да бъде реализирано в рамките на 5-6 месеца, а най-вероятно ще продължи повече от година.

Процедурата на обществената поръчка ще трае 5-6 месеца и, ако няма обжалване, в средата на 2018 г. би могло да започне строителството. На този етап обществената поръчка не е обявена, но д-р Диманов щял да започне подготовката на документацията. За това било необходимо поне месец, така че надеждите са до края на годината обществената поръчка да бъде факт.

Георги Славов изрази надежда този път процесът  по довършване на болницата да бъде необратим, защото по думите му в момента в Ямбол има някакво псевдоздравеопазване.

Ако това стане, общината щяла да дари терена около сградата на болницата, за да се завърши целият комплекс, а отделно щяла да ремонтира пътя от РЗИ през парк „Боровец” до новата болница, да изгради велоалея и осветление. През 2018 г. се очаква да бъде ремонтиран и обходен път „изток”, а общината щяла да се ангажира да изгради осветлението му.

 

 

About the Author :