През февруари започват номинациите за евродепутати в БСП

DSC01504През февруари започват номинациите за евродепутати в БСП в основните партийни организации, стана ясно на проведената на 14 януари пресконференция, на която присъстваха народните представители Кристиан Вигенин и Николай Пенев, областният лидер Митко Андонов и общинският председател на БСП – Ямбол Катя Георгиева. До средата на март всички общински организации в областта трябва да проведат конференции, на които да изберат своите предложения за евродепутати и да ги изпратят в Националния съвет, за да бъде подредена листата.

Кристиан Вигенин разясни приетите решения от Националния съвет на БСП на 12 януари. Проектът „Странджа – Сакар” е включен във финалния вариант на „Визия за България” като отделен раздел, съобщи той и припомни, че това е единственият конкретен проект във Визията за макрорегион, а реализацията му касае пряко развитието на общините от Ямболска област – Болярово и Елхово.

Над 40 предложения са представени от Ямбол за „Визия за България” и голяма част от тях са отразени във финалния вариант, допълни още народният представител и уточни, че те са основно по темите образование, регионално развитие и здравеопазване.

Над 35 000 българи са взели участие в дискусиите за обсъждане на „Визия за България”. Според Кристиан Вигенин това е уникално явление в най-новата политическа история на България – една партия да подготвя своята политическа визия с участието на толкова много хора.

Националният съвет прие единодушно и платформата на левицата за европейските избори, информира народният представител и допълни, че няма място за спекулации за напрежение за номинациите, защото в БСП поставят политиката на първо място, а личностите са следствие от това. Той припомни, че задачата на БСП на евроизборите е да постигне по-висок резултат от ГЕРБ.

Вдигането на карантината в засегнатите от чума по дребните преживни животни райони, след като стадото на Ани Петрова от Болярово е все още живо и непрекъснато в него се раждат агънца, доказва несъстоятелността на действията и твърденията на Българската агенция по безопасност на храните, коментира още Кристиан Вигенин. Той припомни, че от БСП настояват да не се избиват животните на Ана Петрова, както това беше направено със стадата с открити антитела през есента на 2018 г.

БАБХ се опитва да ликвидира икономически Ана Петрова, каза още народният представител и поясни, че стадото й е свалено от регистрация, с което тя губи възможността да получава земеделски субсидии и няма да може да реализира продукцията си, затова те настояват тези заповеди, които се обжалват, да бъдат отменени. В края на миналата година парламентарната група на БСП подкрепи финансово Ани Петрова за да може тя да направи проби в независима лаборатория на нарочената за болна овца и на други животни.

Левицата настоява и за допълнителна подкрепа от държавата към стопаните с избити животни, защото възелът от проблеми около тях се затяга. След падането на карантината те не могат да възстановят стадата си, тъй като пазарната стойност  на животните надвишава полученото обезщетение. Затова Кристиан Вигенин подготвя нови въпроси към земеделския министър и продължава да настоява за оставката или отстраняването на директора на БАБХ Дамян Илиев, за да се възстанови пълната загуба на доверие в действията на управляваната от него Агенция. От БСП настояват и за изработването на нова стратегия за справяне със зарази по животните и за изработване на цялостен план за адекватна компенсация на земеделски производители с унищожени животни, каза още ямболският народен представител.

„През 2018 г. двамата с Кристиан Вигенин на два пъти поставяхме въпроса за строителството на новата болница в Ямбол към министрите на здравеопазването в правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти. Отговорът на министър Ананиев беше, че финансиране за довършване на новия болничен комплекс в Ямбол е осигурено и ще бъде проведена процедура за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки, но до края на годината това не се случи”, припомни сагата с питанията за новата болница народният представител на БСП Николай Пенев. При обсъждането на бюджета за 2019 г. между първо и второ четене двамата депутати от БСП внесоха предложение необходимите за довършване на новата болница средства в размер на 12 млн. лв. да бъдат заложени като целеви средства в капиталовата програма на Министерството на здравеопазването, но то беше отхвърлено и на комисия, и в пленарна зала.

„И през тази година ще настояваме този обект да бъде довършен, защото това е ангажимент, поет от управляващата партия към гражданите на Ямбол още в края на 2012 г. и до този момент не са реализирани никакви строителни дейности.  Затова отново ще отправим актуален въпрос към министъра на здравеопазването, за да попитаме на какъв етап е процедурата, избран ли е изпълнител на обекта, кога и с какви средства ще бъде довършен новият болничен комплекс в Ямбол”, каза още Николай Пенев.

About the Author :

Leave a reply