Президентът уважи тунджанци за празника

ch 1Постигнатото от община „Тунджа” трябва да бъде модел за много общини в България, такава оценка даде президентът Румен Радев при посещението му на 22 април за работата на общината, визирайки сплотените усилия на всички в грижата за децата, за възрастните хора и за хората със социални нужди. В Деня на община „Тунджа” стотици жители и гости се събраха пред административната сграда, за да посрещнат президента, който прие поканата на кмета Георги Георгиев и уважи тунджанци за техния празник.

Преди официалното откриване на празника президентът Румен Радев и неговият екип и ръководството на община „Тунджа“ в лицето на кмета Георги Георгиев, заместник-кметовете Станчо Ставрев, Георги Чалъков, Ели Василева и секретаря Андон Кръстев проведоха среща. Държавният глава имаше възможност да разгледа експонираната в община „Тунджа“ фото-изложба от първия Национален кукерски празник „КУКЕРИАДА – Тунджа, долината на кукерите“.

2 (1)-prТържественото откриване пред административната сграда започна с изпълнения на талантливите деца на община „Тунджа“ – Стилиян от с. Кукорево, Димана от с. Маломир и танцов състав „Да се хванем на хорото“ от Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“ – с. Скалица.

Архимандрит Димитрий и протойерей Янко отслужиха тържествен молебен за здраве и благоденствие.

В тържественото си слово кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев подчерта: „…Неведнъж съм заявявал, че хората са смисълът на цялата ни дейност и ние работим за тях с грижа и отговорност. Вслушваме се в техните проблеми, мнения и предложения, за да направим още по-добри своите идеи и да бъдем полезни, а съграденото да е потребно. Успехите, с които сега се гордеем, са факт и се увеличават, защото пазим постигнатото, но и не се осланяме само на него. Защото непрекъснато поставяме пред 5-prсебе си нови цели и големи изисквания. Защото имаме смелостта да излезем от комфорта на утъпканите пътеки и сами да чертаем посоката, въвеждайки нови неща, съобразени със спецификата на нашите хубави села…“

В приветствието си към жителите и гостите на община „Тунджа“ президентът Румен Радев определи като огромен успех постигнатото от общината и от тунджанци.

След официалната част, която завърши с изпълнение на Фолклорен ансамбъл „Тунджа” президентът разгледа изложението „Сътворено и произведено в община „Тунджа“, в което участие взеха фирми-производители на млечни и месни продукти, винарски изби, майстори на занаяти – кукерски маски, герданета и тъпани, производители на керамика и сътвореното от потребители на социални услуги в общината. През цялото време хората искрено му се радваха, искаха да го поздравят, да му стиснат ръката и да се снимат с него.

6-prПо-късно кметът на община „Тунджа“ и президентът посетиха с. Тенево, където се проведе третото издание на Общинския празник на художествената самодейност „Хоро се вие, песен се пее“.

Румен Радев беше посрещнат в Тенево със стихотворението „Аз съм българче”, танц с български знамена и балони с цвят на трибагреника, които полетяха в небето.

„Искам да ви кажа, че ме карате да се чувствам щастлив и изключително горд, че съм българин, защото днес вие оправдавате една стара историческа истина, че няма бъдеще за нация, която не помни, не уважава и не развива своите традиции, своя бит и култура. И ако днес България има своята идентичност, ние българите имаме своята история, култура, бит, традиции и обичаи, това е защото вие сте поели факлата от нашите предци и по най-добрия, най-достойния начин днес я издигате и продължавате напред”, обърна се президентът към хилядите тунджанци, изпълнили площада в Тенево и продължи: „ Нашият народ е казал, че има истински празници там, където има неуморна работа и вие сте най-доброто доказателство. Вие най-добре знаете, че за да има днес този прекрасен празник, той е подплатен с много труд на полето, с това, което ни завещаха нашите предци – любов към земята, честност и трудолюбие, отдаденост във всичко. Искам да ви приветствам затова, че вие продължавате да изпълнявате и завета, оставен ни от много поколения – и в празници, и в трудни дни да бъдем сплотени, да бъдем заедно. Това, което и община „Тунджа”и вие правите, е да давате повече надежда, повече възможност на децата, с това, което правите за тях в детските градини, и в училищата и грижите за старите хора. Вие сте образец по какъв начин трябва да изглежда една българска община като сплотеност, като обща вяра на хората, като общо виждане заедно да вървим напред.

Честит празник на всички, желая ви все така гордо, достойно, с много сили, с много воля да носите българския дух и да го отстоявате”.

Хората на площада дълго време не пуснаха президентът от желание да го поздравят, в Тенево той успя да се срещне и с Валентин Иванов, бившият командир на Авибаза „Безмер”.

Визитата на Румен Радев включваше и посещение в цех за производство на пелети в с. Кукорево, а по-късно той посети и „Палфингер”, където беше посрещнат главния оперативен директор на компанията Мартин Цендер и от управителя на „Палфингер” в Тенево Андреас Щраух. Двамата бяха изключително впечатлени, когато президентът им заговори на немски език. Те представиха компанията, която има производства в целия свят и постиженията й в България. За 2018 г. фирмата в Тенево има оборот от 53 млн. евро, в нея работят 710 души,а в България са инвестирани 18,1 млн. евро.

Президентът разгледа производството и новия учебен център, в който се квалифицират както учениците от дуалното обучение, така и от специалността шлосер в Обединеното училище в с. Тенево.

2 (1)-pr 5-pr 6-pr ch 1 ch2

About the Author :