Президентът Румен Радев към тунджанци: „Тунджа” трябва да бъде модел за много общини в България

DSC06744За мен е истинска чест да бъда днес във вашия плодороден край. Огромно удоволствие е да споделя с вас празника на община „Тунджа”, защото вашата земя и вие хората в нея сте носители на вековна история и на вековна култура. Виждам днес един красив празник, зареден с много вяра, с много пролетно настроение, с много надежда за бъдещето, но той е символ на мъдростта на красивия тунджански край. Тази плодородна земя е поена с потта на много поколения, преплели съдбата си в нея, защото за българина земята е била и хляба, и надеждата, и мъката, защото ежедневната борба със земята го е зареждала и продължава да го зарежда със сила и с вдъхновение, развивала е българските добродетели и ценности. Тукашната земя е сплотявала хората и в празник, и в трудни моменти.

DSC06729 Аз много се радвам, че вие и ръководството на общината, в лицето на кмета, и всички жители на общината продължавате тези завети с непрекъснати грижи и все по-добри условия и за децата в детските градини и училищата, и за възрастните хора, и за хората със социални нужди. Това, което постигате със сплотени, общи усилия на фона на днешните предизвикателства, е един огромен успех. И това трябва да бъде модел за много общини в България и това трябва да се подкрепя от държавното ръководство. Точно този модел на единство – на земята и хората, мислещи за своето бъдеще. Благодаря ви за тази мъдрост и сила да стоите обединени заедно. Искам да ви приветствам с това, че не само пазите, но и развивате богатите културни традиции на вашия край и го прославите в страната и далеч зад нейните предели. Радвам се, че точно днес съм тук, защото едва ли има по-удачно място да отбележим заедно Международния ден на Земята. Този ден, в който светът си припомня, че от нашите усилия, от нашата отговорност, от нашето благоразумие зависи да опазим нашата планета, да я направим по-добро място не само за нас, днес, но и за нашите бъдни поколения. Горд съм, че президентската институция също има роля в ангажимента на България към този празник, защото точно на днешната дата през 1992 г. д-р Жельо Желев подписа Клетвата пред Земята и включи този празник в нашия национален календар.

DSC06749Искам да ви благодаря затова, че с вашето пословично родолюбие, пословичната обич към земята, сплотеност, честност, вие неуморно допринасяте нашата страна да бъде модерна и просперираща държава със здрави корени и поглед към бъдещето, в което всеки да бъде удовлетворен от плодовете на своя труд. Благодаря ви още веднъж и искам да ви пожелая плодородна година и много успехи. Честит празник!

 

About the Author :