Президентът Румен Радев в Болярово: Начинът на унищожаване на животните тук унищожава крехкото доверие на тези хора в българските институции

DSC06059–  Адекватни ли са компенсациите за пострадалите от чумата животновъди?

–  В региона има сериозен проблем и той не се изчерпва само със сектор „Животновъдство”.  Тук става въпрос за поминъка на хората и тяхната съдба в този беден граничен регион. Става въпрос за национална сигурност, става въпрос  за държавност и за функциониране на нашите институции. Ключовата дума в момента е диалог. Аз искам да призова и правителството за диалог с протестиращите и за много по-интензивен диалог тук с хората на място, когато се взема всяко едно решение и особено за начина, по който това решение се изпълнява. Точно начинът на унищожаване на животните тук унищожава крехкото доверие на тези хора в българските институции и затова трябва да има диалог. Тази празнина, която се получи между хората тук и властта, не може да се запълни само с финансови компенсации. Трябва дълготрайна устойчива политика на държавата за възстановяване на поминъка на тези хора. И той няма да се изчерпи само с тези компенсации, каквито и да са те. Чухте и от самите хора, че те са недостатъчни, за да възстановят своя поминък, особено по-дребните стопани. Трябват и административни мерки, хората са разтревожени за запазването на пасищата. Много важен за тях въпрос. С кмета Христо Христов разговаряхме и за инициативата на петте общини „Странджа- Сакар”, която отново поставят на въпрос. По техни оценки става въпрос за 70 млн. лв. Става въпрос и за допълнителни точки при класацията на проекти и то в регион, който се обезлюдява интензивно. Тук трябва едно много по-широко внимание към проблемите на тези хора да усетят, че държавата е тяхна, че държавата е с тях. И аз очаквам наистина да и5ма такова внимание. И най-сетне да има един продуктивен диалог. Не може само с механично подхождане – ей така механично изтребваме животните, механично даваме пари до следващата криза. Пак ли ще изтребваме масово животни?!

–   Според вас ситуацията в този край достатъчно основание ли е да се свика Консултативният съвет по национална сигурност?

–    Първо, едно е ясно – има заболяване, няма да спекулирам какво е то. Това е работа на експертите. И всички последици от това заболяване трябва да бъдат ограничени по възможно най-бързия и ефективен начин. Има още дейности, които трябва да се извършат.  Нека да видим първо как ще бъдат извършени тези дейности, много важно е за мен какви дългосрочни стъпки и действия ще се предприемат за възстановяване и стабилизиране на поминъка. Тогава мога да ви отговоря?

–   Какво още вие можете да направите за пострадалите хора?

–   На мен ми е най-трудно да обещавам, понеже не разполагам с бюджет и не разполагам с механизми, така че да променям наредби и закони, но трябва да има един всеобхватен подход към този регион и аз затова призовавам: само финансови компенсации няма да решат проблема. Абдикирането на държавата от много важни функции като наблюдение, като профилактика, като карантина и изведнъж пристъпване към крайната мярка и най-лесната, просто унищожаване на животните, за мен не е решение. Има много други дейности преди това, които държавата трябва да изпълнява.

–   Трябва ли винаги да се съобразяваме с европейските директиви?

–   Това ще кажат експертите. Тази директива, която посочвате най-вероятно – 92 119, тя много ясно указва какви са етапите и какви са стъпките. Ние отиваме изведнъж на най-крайната и брутална мярка – поголовно изтребване. Преди това е можело и според мен е трябвало да стават други неща, които тук не са изпълнени.

Използвани са въпроси на различни медии

About the Author :