Президентът награди Михаил Вълов

c8001460b6d52319cd7783f7bab70021_bigЯмболлията Михаил Вълов беше удостоен от президента Росен Плевнелиев с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен за активната му дейност в областта на просветата и културата. Той е учител по литература в Професионалната техническа гимназия „Иван Районов” и председател на дружество „Тракия” – Ямбол.

При получаването на наградата Михаил Вълов е представен като „учител с 25-годишен стаж, уважаван педагог и доказан авторитет сред ямболската общественост. Работи активно за опазване на българското историческо наследство и памет, както и за съхранението на културата и традициите на своя край. От 1991 г. досега е председател на дружество „Тракия“ в Ямбол, бил е заместник-председател, а в момента е член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България. Отдадено отстоява интересите на потомците на тракийските бежанци и работи активно за опазването на спомена за тяхната трагична съдба. Михаил Вълов посвещава живота си на патриотичното възпитание на младите българи и на отстояването на българската национална кауза”.

Той е предложен за наградата от правителството през ноември 2013 г. и по повод на неговата 60-годишнина. Към неговото представяне от правителството добавят и че е роден на 5 май 1953 г. в Ямбол. Магистър е по българска филология и история от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Работил е в Окръжния исторически музей в Ямбол, бил е сътрудник в Окръжния съвет за изкуство и култура – Ямбол.  Носител е на почетна грамота за принос в областта на образованието на Общинския съвет – Ямбол, на медал „Капитан Петко Войвода“ I степен, златен медал „Капитан Петко Войвода“, на медалите „Сто години Илинденско-преображенско въстание“ и „Сто години организирано тракийско движение“.

About the Author :