Президентът в разговор с хората в Болярово

DSC06032Президентът Румен Радев пристигна на 18 юли в Болярово, за да срещне с пострадалите от чумата земеделски стопани. „Тук съм, за да чуя вас, хората от Странджа, и да изкажа своята съпричастност”, обърна се към хората, събрали се пред община Болярово президентът Румен Радев и продължи: „Това, което се случва тук, дълбоко ме вълнува, защото за мен е най-важно вие да останете тук в този прекрасен край, да имате поминък тук и да имате вяра, че няма при всеки един такъв случай вашият поминък да бъде унищожаван поголовно. Това за мен е най-важно. Най-важно е вие да усетите, че българската държава стои до вас и се грижи за вас. Искам да чуя вие какво мислите, доколко сте убедени, че мерките, които се вземат, са адекватни и достатъчни? Доколко сте убедени, че от тук нататък вие ще може да продължите, след като надявам се тази криза приключи, този за много от вас единствен поминък”.

DSC06045Хората побързаха да си кажат болката.

„Тази епидемия е съмнителна, те отиват и убиват здрави животни, защото имали контакт с болни”, взе първи думата мъж над 30-те и продължи да говори:  Преди една седмица са уведомени за друга една зараза в нашето село по пчелите и досега няма реакция от тях. Тази зараза се нарича американски гнилец по пчелите. Една седмица тя се разнася по други мои кошери, по кошери на съседните пчелини. Това показва, че мотивът им не е да борят епизоотичния риск, а има друг мотив за провеждането на този геноцид срещу овцичките и козичките. Само че аз няма да съм козичка и овчичка, защото колкото по-овчедушен съм по-голяма е вероятността в този и в следващ живот да бъда евтаназиран от такива меркалисти и нацисти”.

DSC06048„Какъв беше диалогът с вас изобщо, разяснителната кампания, начина към пристъпване към унищожаването, документи?”, попита президентът.

Дойдоха и показаха един лист и казаха това е заповедта за унищожение на животните, утре започваме и толкова и си отидоха докторите и на другия ден започнаха и хората се надигнаха и стигнахме до тук, разясни стопанин и продължи: „Никой не ни е събрал от лекарите да каже такива са симптомите, гледайте си животните, ако има някакви признаци, да ни се обадите, никой нищо не каза.

DSC06062Много е важно да има откровен диалог от двете страни, коментира президентът и допълни: „Аз затова питам има ли умрели животни, има ли животни с клинична картина, с патология, вие да ги усетите, че тези животни са болни”.

„Тази болест можела са стои 3-4 години в кръвта и животното да е носител на тази зараза, можело да не се появи клинична картина на заболяването, но то го носело и ставало заразител”, каза мъж и изрази позиция: „Ние тук сме граничен район и както плащат в средата на България, така плащат и на нас. Никой не казва вие сте рисков район, ще ви дадем повече средства на вас”.

DSC06064Какъв периодичен контрол се води по стадата?, попита Румен Радев и отговорът беше: „Никакъв. Ние в Болярово нямаме доктор само главният лекар и частно практикуващи, няма прегледи само ваксинациите държавните”.

„С тези компенсации, които сега ще получите, може някои вече да са ги получили, как ще продължите от тук нататък?”, зададе въпрос президентът и хората му отговориха веднага:

DSC06065„Те компенсациите нищо не могат. Тези пари за какво ще ги ползваме ние, дето ще ни дадат на животно, да си купим нови животни, или тези 6 месеца (б. р. докато трае забраната) да преживяваме с тях. Ние взимаме парите и започваме да ги харчим и след 6 месеца няма да имаме средства да си купим животни. Днес ми убиват животните и сутринта ставам в 5 часа и какво ще правя аз, откъде ще взема средства за следващите дни да си платя ток, вода, данъци, осигуровки, откъде ще ги взема аз тези пари. Министърът ни каза, че имало банки, които давали кредити. Ще вземем от банките кредити да си купим животни. Ей това беше отговорът на министъра”.

DSC06067Издействайте почивен ден за цялата страна, че да се съберат повече хора, каза един младеж от протстиращите край двора на баба Дора.

Ти работиш ли, попита го веднага президентът, той отговори че работи, но не конкретизира какво и заяви, че вече може и да го изгонят от работа. Според него от това се страхуват хората. Друг млад мъж до него попита дали продължава избиването на животни.

Младите хора обясниха, че убитите жиотни са заровени наплитко, вижда се кръвта и мирише и диви животни може да ги разровят.

Има ли навсякъде площадки за дезинфекция, попита президентът, а протестиращите му отговориха, че няма и са заснели клип как минават през сухата слама, която уж са пръснали за дезинфекция. „Не спорим дали има чума, а дали това са най-добрите мерки срещу разпространяването й”, казаха още младите хора.

DSC06091Когато излезе от срещата възрастна жена му подари големи гергини и разговаря с него, а след това с него разговаря и стопанин от Шарково, на когото вече са избити близо 800 животни, а той има да изплаща кредит за финансиране на европейски проект.

 

 

DSC06095 DSC06099

About the Author :