Представяне на книгата “Да бъдеш римлянин в Мизия” и лекция за Кабиле

IMG_1147Книгата „Да бъдеш римлянин в Мизия” на д-р Калин Стоев и лекция на тема „Кабиле и военно-административното развитие на римска Тракия ( I – III в.)” бяха представени на 11 май 2018 г. в Музея на бойната слава в Ямбол. За създаване на атмосфера допринесе и присъствието на група за антични възстановки Cohors II Lucensium.

Събитието започна с кратко презентиране продукцията на Издателска къща “Тендрил”, издала книгата и предлагаща по време на срещата други свои научни издания.

Формалното представяне на книгата включваше и това, че тя е придружена с огромен именен каталог, диаграми, показалци – именни и географски.

IMG_1144По-любопитната част за ямболската публика беше лекцията, посветена на Кабиле. Д-р Калин Стоев отбеляза, че в разглеждания период I-III в. Кабиле е загадка и все още крие тайните си. Археологеските проучвания разкриват предимно елинистичния и късноантичен град и крепост. Посочени бяха ползваните извори и съществуващите хипотези. Сред хипотезите са, че Кабиле е бил: военен лагер с цивилни селища с някаква форма на градски живот; селище край военен лагер , състоящо се от прекупвачи; военен лагер и град от 297 г.

Не е ясно обаче дали лагерът и Кабиле са били равнозначни за съвременниците. Историците обаче са категорични, че Кабиле е било означено като всеизвестно понятие за хората по онова време. Друго, което се знае е, че римската кохорта не е осъществявала административен контрол върху поселението.

Важна роля е играела религията – почитането на Великата майка Кибела и светилището на Зайчи връх. Общотракийското значение на светилището определя централното му значение. Затова най-вероятно Кабиле е общо понятие, каза д-р Калин Стоев. Той посочи, че е налице аналогия с Монтана и Абритус.

Гостът се спря и на въпроса за властта в Кабиле според надписите. Вероятно с Кабиле се е обозначавала цялата административна структура – център на област, е мнението на госта.

Лекцията беше последвана от въпроси и коментари и завърши със среща с лектора на чаша вино.

IMG_1138 IMG_1142 IMG_1139 IMG_1141

 

About the Author :