Представиха книгата „7-ма бойна мотострелкова дивизия“ на Лазар Новаков

IMG_0349Ямбол, 31.03.2018 г.

Премиерата на книгата на Лазар Новаков „7-ма бойна мотострелкова дивизия“ се състоя снощи в зала „Проф. Иван Попов“ в Научно-технически съюзи-Ямбол. Организатори на събитието са Регионална библиотека „Георги .С. Раковски“, ,, Дружеството на писателите и Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Многобройната публика се състоеше предимно от бивши военнослужещи и въобще хора, чиято кариера е преминала в дивизията. Актьорът Кольо Пехливанов прочете откъси от книгата, за да въведе присъстващите в атмосферата й. Водещ на срещата беше председателят на Дружеството на писателите в Ямбол Тенко Тенев.

Книгата беше представена от литературния критик Димитър Бечев – директор на регионалната библиотека и редактор на изданието.

Димитър Бечев си спомни за времето, когато книгата е била само една доста обемиста папка с много изписани листи, снимки и изрезки от стари вестници, списания, докато се стигне до завършеното издание.  Той сподели, че не е успял да свикне с типично военния език, но си казал, че е по-добре да се запази автентичния дух, да се възстанови максимално точно преживяваното от IMG_0347военнослужещите и войниците през годините. Книгата е летопис на бойния път на 7-ма мотострелкова дивизия – от 18 април 1886 г., когато е сформирана Трета пехотна балканска дивизия, до нейното разформироване през 2002 г. В същото време това не е академична история. Тя съхранява изповедта на един професионален военнослужещ – полк. Лазар Новаков, чийто път е започнал от младши командир до временно изпълняващ длъжността командир на дивизията. „Тази книга за мен е поклон  пред славния боен път на хилядите военнослужещи, преминали през нейните редици през тези повече от 100 години“, каза Димитър Бечев.

Книгата е със силни елементи на автобиографизъм. Същевременно тя е IMG_0350пропита и от публицистичен дух – болка от „безславна ликвидация и самоликвидация под чужда диктовка на това, което представляваше Българската народна армия преди години“ – поне такова е личното усещане на критика след прочита на книгата. По достойнство беше оценено, че авторът е точен и прецизен фактологически, осъществил е огромна по мащаб издирвателска дейност, проучване, вложил е много труд, за да представи всички факти и събития, от които е съставена книгата. Тя е изпълнена с много човешки чувства, преживявания, забавни и драматични моменти.

Голяма стойност придават на книгата  многобройните приложения – изброени са прецизно имената на всички командири, на всички дислоцирани IMG_0344съединения и части на дивизията, но лично за редактора на изданието любим е разделът за войните-творци, достигнали до високи нива в йерархията на държавното управление, на творческите съюзи. Този раздел започва от поета Пеньо Пенев и свършва с водещия на вечерта Тенко Тенев. Включени са: „синът на полка“ – големият ямболски и български поет Георги Братанов, белетристът Димитър Кралев, Николай Стоянов – издател на „Библиотека 48“, Даниел Вълчев и др.

Това е една достойна книга, която дава материал за бъдещите изследователи, заключи Димитър Бечев.

Авторът полк. Новаков получи поздравителен адрес от председателя на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва подполк. Тодоров. Мнозина от присъстващите бивши военни споделиха свои спомени и вълнения от онова време.

IMG_0354 IMG_0351 IMG_0348 IMG_0345

 

About the Author :