Представиха книгата „Един от 29-ти Ямболски пехотен полк“

SAM_2600Ямбол,23.01.2018 г.

Тази вечер във Военния клуб бе представена книгата „Един от 29-ти Ямболски пехотен полк“ на Жеко Дойчев. Организатори са Военен клуб и Областното ръководство на Съюза на ветераните от войните на България.

Той е родом от с. Поляна. Роден е през 1922 г., през 1942 г. постъпва в казармата, където го заварва и 9-ти септември. Започва мобилизацията, изпращат го на фронта през 1944-45 г. Бил е радист и това му е дало възможност да е близо до командите и поставянето на задачи. Най-ярките му спомени са от боеве – истински касапници, в които са загинали много от другарите му.

101_9242„По-страшно е да гледаш, отколкото да участваш. Човек като участва, се абстрахира от всичко, но когато гледаш отстрани е страшно…Допускаха се много грешки. Ние нямахме опит – нито офицерите, нито войниците. Войниците нямаха много доверие в старото командване, то ги караше да тръгват за България – да дезертират, митинги се правеха. Благодарение на помощник-командирите и гвардейската рота поутихна положението, но някои офицери изчезнаха след това“, разказва Жеко Дойчев.

Само през миналата година той е издал две книги – тази и книга за родното му село Поляна. яндекс

SAM_2601

About the Author :