Представен беше романът “Добрия, Лошия и Мария” на Волен Митев

DSC03187Ямбол, 27.02.2018 г.

Петият роман на актьора и автор на криминални книги Волен Митев “Добрия, Лошия и Мария” бе представен тази вечер във Военен клуб-Ямбол. Домакин е литературен клуб “Христо Ботев”. Откъси от книгата прочете неговият дългогодишен колега Кольо Пехливанов. За романа говори писателят Христо Карастоянов. Той изтъкна, че поредният роман за частното ченге Крум Цеков започва с една водевилна история, която се случва в телевизия. Като предимство на романите на Волен Карастоянов изтъкна факта, че авторът винаги пише за неща, които познава като атмосфера, на които е присъствал и това придава достоверност на романите му. В случая той е съчетал впечатленията си от две ямболски телевизии. Започвайки от тази водевилна история, Волен Митев съчетава два сюжетни хода и ги събира, за да ни каже накрая кой е убиецът. Качество на романите му е, че авторът познава мястото, хората, атмосферата, DSC03184взаимоотношенията между тези хора и от там взима ходове за извеждане на сюжета, който е нещо особено важно за един криминален роман. А сюжетът в книгата те държи в напрежение от край до край.

Христо Карастоянов изтъкна, че в средата на романа въпросната Мария от заглавието казва нещо много важно – че „не е само въпросът в завистта, въпросът е в омразата“. Омразата между всички нас е темата, на която „стъпва“ в тази си книга Волен Митев, отбеляза Карастоянов. Тази омраза, която рано или късно ще доведе до престъпление. Стремежът към нещо – към издигане в йерархията, в заплатата не е въпрос добронамерено състезание между нас, а е въпрос на омраза. Според Карастоянов именно това е най-важното в този пети роман на Волен Митев, по което той се различава от предишните разследвания на неговия герой Крум Цеков. Героят му се натъква на тази омраза, но се натъква и на доброта. Цяло село се вдига, за да го наеме да разследва убийството на техен съселянин. И се получава така, че добротата побеждава омразата. Отрицателният герой е победен от усилията на толкова много хора да открият кой е убиеца, обединени от желанието да бъдат заедно, да се обичат.

Криминалните романи на Волен Митев имат всички белези на жанра – имат си сюжета, разследването, убиеца. Но Волен Митев хваща проблем, не случка, подчерта Христо Карастоянов. В конкретното престъпление той се фокусира върху проблем от нашето ежедневие. Дали ще е просто лошотия, дали ще е омраза, както в случая, той го анализира деликатно и човешки. Затова и героите му са очовечени, включително и отрицателните. Очарователното в романите на Волен Митев е, че това са хора нормални, които ние познаваме.

Два от романите на Волен Митев вече бяха номинирани в един много престижен конкурс за неиздадени романи – конкурса за роман на корпорация „Развитие“. Номинирането им от изключително експертно жури означава, че това не са книжлета за влака, а това е литература, отбеляза Христо Карастоянов.  Затова и будеше най-малкото недоумение отсъствието на представители на Дружеството на писателите в Ямбол на премиерата на романа.

DSC03164 DSC03166 DSC03170 DSC03174

About the Author :