Представена беше книгата “Ще взема спомените с мен” на Петър Тр. Петров

1Стихосбирката “Ще взема спомените с мен” на Петър Тр. Петров беше представена снощи, 27 ноември 2018 г. в Диана палас” в Ямбол. Събитието беше организирано по инициатива на Областния съвет на ПП АБВ-Ямбол. АБВ винаги е подпомагала културния живот в страната, културата е сред приоритетите ни, отбеляза още в началото областният председател на партията Здравко Златаров.

Премиерната книга е четвъртата по ред за автора. Преди това той е издал “Съдба” (1992 г.), “Спиралата на времето” (2001 г.), “Закъснели цветя” (2007 г.) Петър Тр. Петров е роден през 1952 г. Завършил е ВНВАУ-Шумен. До 1986 г. служи в армията. След това 10 години работи в структурите на Организация за съдействие на отбраната.

5Книгата беше представена от литератора и зам.-председател на Областния съвет на АБВ Йордан Милков. Стихотворенията в “Ще взема спомените с мен”, 145 творби, за разделени в пет цикъла. Авторът държи на достоверността на случката, преживяванията, предисторията на поетичните текстове, отбеляза той. Всяко стихотворение е точно датирано, при някои е отбелязан поводът на създаване, имат посвещения, голямата част и мото – сентенции или цитати от библията. Най-ранните са от 1986 г. и така през времето, до 2017 г. Книгата представлява своеобразни поетични мемоари на своя автор.

Стиховете са за любовта и омразата, прошката, човешкия живот на фона на вечността на природата, за смисъла на живота, вписан в постигната хармония между обичта и болката. “Текстовете са свързани с вечните въпроси, които “никой век и време не разреши”, за човешкия живот в кръговрата на природния цикъл, за смисъла на живота на човека, поставен пред драматичен избор сега и утре, мигът на избора и промяната, страданието, мъката, щастието, надеждата, за любовта във всичките й измерения. Проблемите и темите са вечни, заслугата на твореца е в отговорите и решенията на тези проблеми във времето 4на прехода между два века. Индивидуалното човешко време е представено чрез годишния природен кръговрат – зимата напомня, че животът е кратък, но единствен и неповторим, трябва да се изживее като божи дар; пролетта е новото начало, заразява със своята жизненост и виталност; лятото е смисленото съществуване, носи смисъла на набавените прозрения и появата на спомените; есента е равносметката, удовлетворението от постигнатото, първата слана по косата, но и надеждата за път до следващото лято”, бе част от коментара, направен от Йордан Милков при презентирането на книгата.

Жената и любовта са нишката, която обединява голяма част от стихотворенията в книгата. Жената е началото на живота, но за автора е и раждането на поета в него. Има и творби за любителите на иронията и интелектуалния хумор.

Самият Петър Тр. Петров заяви за себе си, че не е поет, а артилерист, за други – приятел, за трети –  комшия. Каза още, че не е искал с никой от ямболските писатели да се мери, не търсел оценка от ямболските величия и фактори. Във всичко, което е писал, няма нито една измислена дума – “това е голямото й достойнство”, каза той за книгата си.

Вечерта продължи като мнозина от присъстващите четоха стихове, които лично са ги докоснали по някакъв начин.

32

 

 

 

 

 

About the Author :

1 Comment to “Представена беше книгата “Ще взема спомените с мен” на Петър Тр. Петров”
  • Иванка
    April 21, 2019 - Reply

    Този измамник ме излъга и с измама взе къщата ми в Кукорево. Разбрах, че има и други пострадали и след като подадохме жалба в полицията ни заплашва и нищо не стана. На онзи свят всичко ще си плати той!

Leave a reply