Председателят на Общинския съвет отказал да предостави в законния срок становището на кмета за провеждането на местен референдум за дълга

DSC08599Ямбол, 11.11.2017 г.

Председателят на Общински съвет – Ямбол д-р Данаил Ибришимов категорично е отказал да предаде на председателя на групата съветници от БСП Катя Георгиева становището на кмета за провеждането на местен референдум за дълга от 17 млн. лв. Това заяви самата Катя Георгиева пред ямболски медии днес – 11 ноември.

Припомняме, че осем общински съветници – цялата група на БСП и съветникът от АБВ, са вносители на предложението за провеждане на местен референдум за искания дълг от 17 млн. лв. Въз основа на него председателят на Общинския съвет насрочи сесия за 15 ноември и според действащия правилник на Общинския съвет най-късно три дни преди провеждането на сесията той е длъжен да даде на общинските съветници материалите за сесията.

В петък – 10 ноември, материалите са се раздавали на съветниците без становището на кмета. В края на работния ден Катя Георгиева е отишла, за да потърси становището на кмета в рамките на законните 3 дни преди провеждането на сесията, но д-р Ибришимов я е посрещнал още на стълбите и отказал да го даде с мотив, че му е предадено току –що и той самият не се е запознал с него.

На репликата на Катя Георгиева, че това няма значение и тя държи да получи становището в законния срок, д-р Ибришимов демонстративно и грубо е отказал да го предостави и е заявил, че ще прецени кога да го даде – в понеделник или във вторник, т. е. непосредствено преди самата сесия.

„Искам да заявя абсолютното си възмущение от подобно поведение. За нас то е неприемливо, защото по тон, по съдържание и по отношение преминава всякакви човешки и професионални граници. Продължаваме да твърдим, че с този председател на Общинския съвет и с това управление на Ямбол от кмета Георги Славов се показва едно абсолютно подценяване на Общинския съвет като колективен орган на управление на местната власт”, заяви още Катя Георгиева и допълни: „Общинските съветници не са уважавани, на техните питания не се отговаря, включително ние не можем да получим материали, които по Правилника за работа на Общинския съвет ни се полагат, за да можем да вършим своята работа в полза на гражданите”.

Катя Георгиева заяви още, че за тях това управление е тотално изчерпано и в професионален, и в етичен характер.

Тя заяви още, че не знае как тази сесия ще е законна, след като и водещата комисия – Законност  и обществен ред, не се е запознала със становището на кмета, а е взела своето решение.

 

About the Author :