Председателят на Общинския съвет не позволи съветници да мотивират предложенията си за нови точки в дневния ред

Ямбол, 29. 03. 2018 г.

DSC01540Три нови точки в днешната сесия на Общински съвет поискаха да бъдат добавени към дневния ред общинските съветници Мариета Сивкова и Димитър Стоянов, но председателят на Общински съвет Данаил Ибришимов дори не позволи те да бъдат мотивирани и да бъдат подложени на гласуване в Общинския съвет.

 

DSC01537Мариета Сивкова от БСП предложи да бъде добавена точката за избор на временна комисия за проучване и изготвяне на доклад за експлоатационното състояние на Клетка 1 на Регионално депо  Ямбол, въздействието върху околната среда на рекултивираното старо сметище и технико икономически анализ на варианти за изграждане на бъдеща инфраструктура за управление на отпадъците, след закриване на Клетка 1.

DSC01542Димитър Стоянов от Реформаторски блок предложи да бъдат включени две нови точки – предложение за проектиране, финансиране и изграждане на скамейки и седалки на футболно игрище „Георги Дражев” в градския парк в Ямбол и изготвяне на Наредба за определяне реда на достъп до затревеното футболно игрище на комплекса и втора точка – предложение за изготвяне на Наредба за реда и начина на полагане и изграждане на въздушни кабелни линии по стълбовете за улично осветление, стълбовете на електроразпределителното дружество, общински, държавни и частни сгради, собственост на кабелните оператори и др. и създаване на временна комисия за оценка и предложения за решаване на проблемите с вече положените кабелни линии.

Председателят на Общински съвет отказа на съветниците да се мотивират и не допусна техните предложения да бъдат гласувани с обяснението, че точките не са влезли „по каналния начин”, въпреки че предложението на БСП е внесено в канцеларията на Общински съвет на 19 март.

Председателят заяви и че зя всяко предложение се иска становище на кмета, а в правилника е записано, че „може да иска становище”, а не че е задължително.

В знак на протест на „грубото и брутално нарушение” на Закона за местното самоуправление и местната администрация, който дава право на съветниците да внасят предложения в дневния ред и погазването на правата на общинските съветници Румен Банков заяви, че ще гласува за всичко против.

 

About the Author :