Председателят на ВКС Лозан Панов към ямболските юристи: „Никога не изневерявайте на съвестта си”

DSC08878„Разбира се, че Ямбол е България, така както и София, Пловдив, Сливен, Каварна, Русе, Стара Загора, всички те са България. И всички те заслужават цялото внимание на властимащите в центъра на държавата”, така обясни председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов присъствието си на тържественото събрание на всички юристи в Ямбол, което се проведе в сградата на Безистена. „Дълбоко вярвам, че успяват тези нации, чийто граждани се обичат помежду си, желаят да живеят заедно, да градят общо бъдеще, а не тези, при които брат за брата е враг”, каза още той и допълни: „Според статистичиските данни няма друга толкова социално географски фрагментирана държава – 5 от шестте български райони за планиране са в последната десетка с най-нисък брутен вътрешен продукт на глава от населението в ЕС. Липсата на инвестиции води до голям ръст на безработицата и хората започват да се изселват. Вероятно това е от причините за намаляване на броя на работните места, намаляване броя и на делата и това няма как да не рефлектира върху всички нас”.

Ръководителят на Върховният касационен съд каза още, че 2015 г. мина под знака на съдебната реформа: „Най-важната промяна беше разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, което от вчера (б. р. 14 април) е факт. Така или иначе това не се случи по онзи начин, че да гарантира равенството на страните, баланса между властите в страната, в последния момент нещата се промениха. Но с промяната на конституциията не свършва съдебната реформа, а се дава възможност за отваряне на вратата на други политики, които наистина да направят промени вътре в самата система”.

За предстоящите провеми в съдебната система той обясни: „С оглед на всички демографски икономически промени, случили се през последните 25 години ни предстои да направим много други важни стъпки, включително и прекрояване на съдебната карта. Този процес считам, че трябва да се случи с един добър диалог между централната и местната власт в отделните съдебни райони. Изключително важно е тази реформа да не се състои в механично сливане на структури, а принципът на децентрализацията да се изгражда като философия на управлението. И всичко това, разбира се, трябва да бъде икономически оправдано. Затова бих искал на място тук при вас да кажа – няма как това да не го направим. Затова бих искал да се запозная с вашите проблеми тук на място, за да може да предприемем разумни решения въз основа на една правилна преценка на ситуацията”.

Ръководителят на ВКС отчете като голямо постижение това, че всички ямболски юристи празнуват заедно: „Считам, че вие сте добрия пример за магистратска общност, с добри колегиални отношения помежду ви, именно в тоя смисъл в основата на диалог, който ще доведе до мъдри управленски решения”. Той се обърна към говорилите преди него, които изразиха позиция, че правото трябва да отстоява и справедливостта, наред със законността: „Не е загубена битката, вярваме в това, че дори и да има някакви отстъпления в една или в друга посока, идеята за доброто и справедливото живее вътре в нас, в нашите сърца. Вие сте пример как може да се чества български празник, който е в основата на строителството на съвременна България. Разделението на властите ще съществува, но всички ние сме заедно, за да можем да вървим напред и е нужно да мислим заедно в една посока”. След като честити празника на колегите си Лозан Панов им пожела: „Бъдете непреклонни в отстояването на своите принципи. Никога не изневерявайте на съвестта си, защото тя е съветникът, който винаги ще ви дава правилното решение и ще ви донесе онази хармония, от която всеки човек се нуждае!”.

DSC08883 DSC08865 DSC08861 DSC08859 DSC08855 DSC08838 DSC08837 DSC08836 DSC08835 DSC08830 DSC08828 DSC08824

About the Author :