Предпремиерата на “Чудесна неделя за пикник” – заявка за добро начало на следващия сезон

65998631_360879687930825_5150232641982693376_nПредпремиерно представление на най-новата продукция на ДТ “Невена Коканова”-Ямбол – пиесата на Тенеси Уилямс “Чудесна неделя за пикник”, бе представена снощи, 10 юли 2019 г. Участват известните от телевизионния екран Албена Михова и Десислава Бакърджиева, както и талантливите актриси от ямболския театър Яна Бобева и Петя Бойчева. Режисьор е Николай Младенов, сценографията е на Жанета Иванова, преводът е от проф. Здравко Митков.

Любителите на класическия театър, в който има психологизъм, поставяне на вечни човешки проблеми, остроумен хумор, ще останат удовлетворени. Самият драматургичен материал е много добър, действието се развива леко, непринудено, с неусетно ускоряваща се динамика. Отличен подбор на актрисите, всяка от тях се слива с образа си – нещо, което все по-трудно човек може да открие в една театрална постановка.

65936968_10157192506998796_2241127167847038976_nОсновната тема е самотата – един екзистенциален и в същото време много естествен, човешки проблем. Всяка от героините реагира на самотата по различен начин, бори се или заживява с нея – според своята индивидуалност. Пиесата е за компромисите, за това, с кое можем и не можем да живеем и как въпреки всичко, което ни се случва, да продължим напред. Усещането е за една мекота, нежност, човечност и много обич към човека, който в този живот може да е мъдър, или гърчещ се в своя ад, или окопан зад собствените си стени или просто търсещ и намиращ, това, което му се предлага, макар то да се само частица от желаното…

Пиесата разказва за четири жени – едната здраво стъпила на земята, непретенциозна, но съвсем не глупава и неотстъпчива в целите си, чиято мечта за щастие е да види своя не особено привлекателен, но почтен човек – брат-близнак оженен за симпатичната й съквартирантка, а тя самата да се посвети на грижи за бъдещите им деца. Втората героиня е типичната млада жена влюбена в неподходящия красавец, завъртял ума й, изпълнена с илюзии, но притежаваща и човечност. Вместо да се отдаде на мъката от разочарованието, тя прави компромисния избор, който все пак й дава някаква перспектива. В живота не можеш да имаш всичко, взимаш каквото ти се предлага, сякаш ни казва авторът. Третата героиня е арогантна, егоистична, копнееща за недостъпен лукс, като последно убежище в самоубеждаването й, че тя е над тълпата и най-вече – над останалите самотници- стари моми като нея. Въпреки това – безкрайно нещастна в своята самота – нещо, което признава само пред себе си. Няма по-самотно нещо от жена вечеряща сама в къщи, но няма и по-унизително от това да си на маса за един в ресторанта, е част от изповедта й, която я обрисува напълно. Четвъртата героиня Софи е самата еманация на оголеното страдание и изолация- полудялото след смъртта на майка си момиче, което намира частична утеха у състрадателната си съседка. Добротата, човечността далеч не винаги са изискани и външно съвършени, като че ли ни казва драматургът, но който има сърце, рано или късно ще ги провиди с вътрешното си око, като става с героинята на Деси Бакърджиева. А тази чудесна неделя за пикник, както и самия пикник, залегнали в заглавието на пиесата, са символ на личната борба, която всеки води за малкото късче щастие в този живот – то не е обещано никому, не е крайна спирка, смисълът е в пътя към него.

“Чудесна неделя за пикник” е третата нова постановка на ямболския драматичен театър през тази година, в която културният институт отбелязва своя 70-годишен юбилей.  Френската криминална комедия “Перушаната и ченгето” е с добър текст и би могло да бъде едно доста приятно представление, ако не беше този истеричен начин на игра, който на моменти асоциира с любителски театър. Единствено нервността на главната героиня в изпълнение на Цветелина Кънева си беше на мястото – за мен най-сполучливата роля в този спектакъл. От другата нова постановка на ямболския театър – класиката “Котка върху горещ ламаринен покрив”, отново на Тенеси Уилямс, определено очаквах много повече. В този случай разочарованието ми е от текста. Липсват ми още задълбоченост и психологизъм, но вероятно отдалечеността във времето, в което пиесата е създадена, в случая си казва думата. Иначе отлична роля прави Йоана Буковска, добро присъствие има Михаил Лазаров. За мен “Чудесна неделя за пикник” е най-добрата постановка досега през тази година на ямболския театър.

Светлана Чамова

 

About the Author :

Leave a reply