Предпазни мерки при горещо време

gehdРД “Пожарна безопасност и защита на населението” – Ямбол съветва какви мерки да бъдат предприети при горещо време. 

Предразположеността на всеки човек към прегряване (особено в горещото време) зависи най-вече от два фактора: продължителността на прекараното на слънце време и общото му здравословно състояние. Извън тях, най-лесно податливи на това състояние са децата и възрастните хора, както и (независимо от възрастта) страдащите от хронични сърдечно-съдови, белодробни и бъбречни заболявания. Употребата на някои медикаменти също увеличава риска.

Различните хора могат да проявят различни симптоми на прегряването. Каквито и да са те, в повечето случаи се проявяват постепенно, но има и случаи, когато състоянието се влошава внезапно.

Най-често срещаните симптоми на прегряването в резултат на топлинен/слънчев удар са: висока температура; намалено или напълно липсващо изпотяване, съпроводено със зачервяване и/или изсъхване на кожата; ускорен пулс; повръщане; затруднено дишане; нетипично поведение; халюцинации; състояние на тревожност, превъзбуда; липса на ориентация; припадъци; кома. За сериозността на състоянието не бива да се съди по броя налични симптоми!

За да се избегне прегряване на организма трябва да се обличате в светли и леки дрехи, които да не топлят. Желателно е да ползват естествени материи като памук. Когато излизате, препоръчително е да носите шапка с козирка.

По възможност избягвайте да излизате навън, в часовете между 11 и 18 ч.

Трябва да се приемат по- големи количества течности, но това не означава, че трябва да изпиете за кратко време огромно количество вода. Водата и течностите трябва да се приемат на често и в малки количества, още преди да сте усетили силна жажда. Приемането на голямо количество течности за кратко време може да предизвика гадене и повръщане. Не е разумно да се ползват кафе, горещ чай и алкохол,  газирани напитки, както и напитки с добавени посладители. Студеният чай или айрянът са добър избор в жегите. В най – горещите часове на деня е подходящо да се приемат по 100-200 мл. на всеки 30-40 минути.

Как да окажем първа помощ

При състояние на прегряване или топлинен удар навременното вземане на мерки е от изключително значение, защото така могат да се избегнат трайни увреждания на някои органи. На първо място – пострадалият трябва да бъде охладен. За тази цел го поставете на сенчесто, прохладно и проветриво място. Махнете дрехите и се опитайте да го охладите незабавно, като го напръскате или обтриете с хладна вода и поставите лед под мишниците, на челото и слабините (не и върху главата!). Следете температурата му и ако тя не спада достатъчно (под 38,5-39 градуса) или ако на вас ви прилошее (получите световъртеж, сухота в устата, гадене, повръщане и т. н.) незабавно потърсете лекарска помощ. Дори тя да не пристигне незабавно, специалистите могат да ви дадат указания какво да направите междувременно.

Телефонът за спешни случаи е 112.

About the Author :