Предмети от надгробни могили край Ямбол в Националната археологическа изложба

Предмети от две надгробни могили край Ямбол са представени в годишната Национална археологическа изложба. Предметите са открити през миналото лято по време на съвместна българо-полска експедиция. Самата изложба беше открита на 14 февруари 2020 г. в деня на археолога. На нея се представят най-интересните находки от теренната работа през предходната година. Експозицията се организира с подкрепата на 17 исторически и археологически музея в страната, сред които е и Регионалният исторически музей в Ямбол.

Едната надгробна могила се намира в района на античния град Кабиле. Това е сравнително богат гроб от средата на III преди новата ера. Предполага се, че той е на млад тракиец, живял в Кабиле. В надгробната могила са открити типичните за бита предмети: амфора за вино, лампа, която да осветява пътя на мъртвия в задгробния живот, позлатен венец. Амфората е картеровиден съд, от използваните в онова време за разреждане на виното в съотношение три части вода, една част вино. От този съд питието се е наливало в чашата, покрита с лаврово венче за украса. Позлатеният венец е най-ценното открито в гробницата.

„Интересното в случая е че това е втори гроб, който намираме в Кабиле, където всъщност погребаният е увенчан с венец, изработен от глина, бронз и с позлатени листа, което наистина показва, че погребаният е бил аристократ от Кабиле“, разказва директорът на Регионалния исторически музей в Ямбол Стефан Бакърджиев дни преди откриването на изложбата през БНР.

Изяснено е, че могилата е направена около 240 г. преди Христа, тъй като в гроба е намерена и бронзова монета на Антиох Втори, подпечатана с контрамарката на Кабиле. За тези монети се знае съвсем точно, че са от 246-240 година пр. Хр.

Втората проучена могила се намира в района на село Зимница и тя също принадлежи на тракийски войн. Погребението е от по-късен период. В могилата са открити аскус, тракийска паница и малък крив нож. Аскусът вероятно е купен от гръцките колонии на Черно море и такъв съд до момента Регионалният исторически музей не притежава.

Разкопките са финансирани от Полската академия на науките и Института по археология и етнология в Краков.

 

About the Author :

Leave a reply