Предлагат площад на името на д-р Петко Момчилов

Тотко НайденовД-р Тотко Найденов, наш съгражданин, живеещ от дълги години в София, е изпратил до ямболския Общински съвет „инициативно писмо”, в което призовава да се наименувана площад на името на д-р Петко Момчилов. Писмото е с копие до „Делник”, в него е припомнен част от живота на хирурга, убит през 1953 г., след издадена смъртна присъда в известния като „Малък католически процес”.

Д-р Тотко Найденов напомня за участието на Петко Момчилов като доброволец в Балканската и Първата световна война, в които роденият през 1893 година във Велико Търново бъдещ лекар се включва, прекъсвайки следването си в Париж. Заради участието му в Първата световна война, не му е позволено от френските власти да продължи обучението си в Париж и Петко Момчилов е принуден да завърши медицина в Италия.

Д-р Момчилов се установява в Ямбол през 1926 година, и тук открива клиника на 17 юли 1927 година. Неговата съпруга, Христина Панайотова, е ямболлийка. Хирургът участва като доброволец и в Отечествената война, а с Решение на Върховния съд на Република България от 13 април 1993 г.смъртната му присъда е отменена.

В „Малкия католически процес” д-р Момчилов е обвинен в шпионаж в полза на западни държави, но тези обвинения са недоказани. След установяването си в Ямбол, в много кратък период, Петко Момчилов придобива голяма роля в обществения живот край Тунджа. Реномето му на лекар е огромно, но той има най-разностранни изяви – става през годините член на ръководството на Ловното дружество, има интерес към историята на града и е сред създателите на Археологическото дружество, припомняме от „Делник” странички от живота на д-р Момчилов. Той е и сред учредителите на ямболската масонска ложа „Кабиле” през зимата на 1928 година.

В писмото си до Общинския съвет, д-р Тотко Найденов, който е главен редактор на вестник „Български лекар” и автор на много книги, счита,” че е крайно време да изпълним моралния си дълг към този голям патриот и лекар…като наименовате централния площад или площадчето пред болницата на неговото име. Това ще е най-малкото изкупление, което можем да извършим, заради истината, справедливостта и морала”, завършва писмото си д-р Найденов.

About the Author :