Преди 85 години ямболският „Слава” пада катастрофално от гранда „АС-23”

ретро футболПреди 85 години, през 1931 г., най-силните футболни отбори в Ямбол са „Слава” и „Ботев”. „Слава” се считал за клуб на по-заможните слоеве в града ни, докато „Ботев” имал за привърженици хора от по-ниските нива на социалната стълбица. В първенството на Приморска спортна област, в която играели и съставите на Бургас и Сливен, ямболският „Слава” съумял да спечели първото място и това му дало право да играе във финалния турнир на държавния шампионат. Този турнир, така решили организаторите, се състоял в София, за разлика от повечето други първенства на Третото българско царство, като схемата била иначе позната – директни елиминации в един мач.

Във финалния футболен турнир участие взели отбори от 13 окръжни спортни области, като само Старозагорската не излъчила представител. Тимът на ямболския „Слава” чакал съперника си измежду състави като „Шипченски сокол”/Варна/,”Хан Омуртаг”/Шумен/, „Напредък”/Русе/, „Победа 26”/ Плевен/, „Орел-Чеган 30”/Враца/, „Спортист”/Видин/, „Левски”/Дупница/,”Ботев”/Пловдив/, „България”/Хасково/ и „Атлетик-Слава”/София/, известен като „АС-23”.

Имало още един отбор на финалния турнир, събрал първенците на окръжните спортни области с името „Слава”, и това бил шампионът на Велико Търновска група.

В първия кръг жребият пратил на ямболския отбор състава на „Спортист”/Видин/. Имайки предвид огромното разстояние между двата града и трудното придвижване в началото на 1931 година, надали е могло да има разузнаване на противника.

„Слава”/Ямбол/ имал самочувствие, тъй като и в предния шампионат спечелил първото място в Приморската спортна област.Нашите футболисти надиграли представителите на Видин с резултат 3:1 и се класирали за следващия, втори кръг. Там обаче ги чакал първенецът на Софийската окръжна спортна област, много популярният и силен по онова време „АС-23”, в чиито редици имало дузина национални състезатели.

Край Тунджа надали някой си правел илюзии, че е възможно „Слава” да елиминира от надпреварата столичния гранд, но все пак надеждите били за добра игра и приличен резултат. Не се получило нито първото, нито второто – „АС-23” ни прегазил със 7:0, като тази загуба, поне до преди няколко години, беше една от най-големите в историята на ямболския футбол.

Първенецът на София в следващия, трети кръг, изхвърлил от играта и „Напредък”/Русе/ с резултат 3:1 и на финала на първенството се изправил срещу варненския клуб „Шипченски орел”. Двубоят за първото място в шампионата се оказал скандален. В 73-та минута, при резултат 1:2 за варненци, Борислав Габровски от „АС-23” счупва крака на Пармаков от „Шипченски орел”.

Тимът на Варна отказва да продължи мача, ако главният съдия не отстрани от терена  провинилия се състезател на столичани, но представителят на футболната Темида не предприема подобно действие.

Варненци напускат терена и е присъдена служебна победа с 3:0 за „АС-23”, който е обявен за първенец на Царство България. Купата обаче не се връчва на победителя и това допълнително опорочава финалния шампионатен мач за 1931 година.

Борислав Ненов

About the Author :

1 Comment to “Преди 85 години ямболският „Слава” пада катастрофално от гранда „АС-23””
  • Division Tundja
    January 5, 2017 - Reply

    Клуба през 1937г. ставаме един от десетте първоуснователи на професионалния футбол. Ямболския тим през 1933г. извоюва собствена спортна област. Спортния клуб през 1931г сам събира средства и вдига бюст паметника на ямболския революционер Дражев, пред игрище Дражев. Клуба и основан през 1915г. от ученици.
    ЕТО ВИ ТЕМИ.

Leave a reply