Предизвикателство или партньорство

08.09.2016На 8.09.2016 г. потребители от Център за настаняване от семеен тип и защитени жилища за хора с умствена изостаналост за пореден път посетиха отдел „Читалня” на РБ „Г.С.Раковски” – гр. Ямбол. За обществото ни и в частност за библиотечните специалисти всеки път е предизвикателство срещата и адекватното отношение към хората с ментални увреждания. Да намериш пътя към техните специфични интереси, да провокираш положителни емоции и да ангажираш вниманието им е не лека задача. Библиотекарят Нина Янкова се справи блестящо и стъпка по стъпка им разкри част от информационните ресурси на библиотеката. С помощта на мултимедийно  устройство  бе прожектиран научно-популярният филм „Големите котки”. Служителите от отдела имахме колебания и притеснение, че специфичните ни потребители ще покажат по-шумно своите емоции, но за наше учудване те изгледаха материала в захлас и при голям интерес. Но при следващото занимание емоциите бяха основателно по-бурни. Чрез компютърната техника младежите слушаха съвременна българска музика и припяваха, заедно с българските изпълнители.

Но какво е да посетиш бибилиотека и да не се докоснеш до нейния най-ценен носител? – книги, списания, енциклопедии…Да прелистиш сам написаното знание е вълнуващо преживяване и библиотеката успя да им го предостави.

Накрая на срещата групата си направи снимка за спомен, а г-жа Нина Янкова в знак на благодарност получи подарък – саморъчно изработена ваза и саксия с цвете. Целият персонал на отдела се раздели сърдечно и топло с нашите приятели като си пожелахме все по-често да се срещаме с тях. Сигурни сме, че  чрез грижата ни за тяхното обслужване ние ги доразвиваме, засилваме уменията им за групова работа, усвояването на нови знания, укрепването на комуникативните им възможности  и не на последно място при нас те създават нови запознанства и приятелства. Надяваме се, че партньорството между ръководството на двете институции, лицето на г-н Димитър Бечев- Директор на библиотеката и г-н Росен Русев – Управител на Защитени жилища дава добри резултати и ще продължи да се развива, защото сме убедени, че това е пътят за социално приобщаване и равноправна интеграция на хората с увреждания.

P.S.

Екипът на РБ „Г.С.Раковски” – гр. Ямбол изказва благодарност на всички наши читатели, които проявиха толерантност и разбиране,  защото да приемеш различния те прави по-богат.

 

                        Творчески екип:

                        Главен изпълнител – Нина Янкова

                        Автор на материала – Милена Стефанова

                        Редактор на текста и фотограф – Антоанета Тенева

About the Author :