Предизвикан отговор

DSC01720aЕдна българска поговорка гласи: “Няма ненаказано добро”. С всеки изминал ден се уверявам в правотата на тази поговорка и точно тя припокрива казуса, с който искам да ви запозная днес.

Веднага след декларацията ми във връзка с отписването ми от регистъра за членство в ПП “ГЕРБ”, групата на общинските съветници в общински съвет “Тунджа” и общинското ръководство на “ГЕРБ” – Тунджа  публикува своя декларация от пет точки, с която не мога да се съглася.

Може би по-голяма част от обществеността и най-вече общинските съветници са наясно, че нито едно кметство на територията на община “Тунджа” не разполага със собствен бюджет. Всичко, което се случва в 44 села на общината – било то изготвяне и реализиране на проекти, благоустрояване, поддръжка на инфраструктура, социална политика, свързана с грижа за възрастните хора и въобще за жителите, е заслуга на община “Тунджа”. Тя е основният двигател, а кметовете и кметските наместници са инициаторите и живата връзка. Село Козарево не е изключение.

Няма как да се съглася, че причината за напускането ми е политическа репресия от страна на общинското ръководство и лично от кмета г-н Георгиев.

От самото начало на мандат 2011/15 г. се получи един много добър диалог между мен и общинското ръководство. И може би първите проекти, които се реализираха на територията на община “Тунджа”, бяха точно в с. Козарево. Първото добро дело беше създаването на НПО “Сънрайс”. Веднага след регистрацията, Общински съвет “Тунджа” единодушно гласува безвъзмездно предоставяне на сградата на старото кметство, която бе превърната в уютен младежки клуб. Веднага след това отново безвъзмездно бе предоставена и залата на бившата занималня, която днес се използва от нашите младежи за фитнес зала. Подготвени бяха проекти, чрез които успяхме да освежим и обзаведем новите центрове. С поддейностите на проектите бе организиран поход до местността “Бакаджик”, проведоха се футболен и дартс турнири, в които взеха участие и младежи от близките тундженски села. Чрез тези проекти успяхме да залесим част от централния парк, да подновим пейките.

В с. Козарево бе създаден и пенсионерски клуб. Община “Тунджа” отново ни подаде ръка, като за много кратко време бе направено цялостно обзавеждане на клуба. Бе изградена чешма с прекарана топла и студена вода за по-голямо удобство на възрастните хора. Наред с това бяха осигурени аудио уредба и плазмен телевизор. Веднага се сформира певческа фолклорна група, която много скоро се утвърди и участва в надпявания, както в тундженските села, така и в по-отдалечени крайща на България. Отново община “Тунджа” поемаше ангажимента по осигуряването на транспорт на групата.

След поредна моя докладна, бе изградена и чешма в гробищния парк на селото, бе преместен и павилион, който в момента изпълнява ролята на обредна зала.

Село Козарево се сдоби и с обществена тоалетна.

Голям участък от главната улица на селото бе преасфалтиран.

Отново благодарение на община “Тунджа” бе направено и основно почистване на централния парк от изсъхналите дървета, които представляваха опасност за хората. След това залесихме с млади дръвчета.

Със съдействието на общината бе направен ремонт на селската чешма, бе възстановен и преди действащ шадраван в централния парк.

Бе изградена втора автобусна спирка в селото. Самата метална конструкция бе предоставена от община Ямбол, а за превозването и се погрижи община”Тунджа”. Бяха поставени пейки, наредени плочки и бордюри.

Всички тези дейности бяха подпомогнати от община “Тунджа”. В с. Козарево бяха назначени шест човека, които се грижеха за чистотата и залесяването. Благодарение на тяхната работа, на активността на жителите и местния бизнес, община”Тунджа” ни класира на второ място в конкурса “За най-чисто населено място”. За награда получихме плакет и 1 000 лв., които отново ще бъдат инвестирани в селото.

Всеки трезвомислещ човек може сам да си направи извода дали е имало политическа репресия и някакво изолирано отношение към с. Козарево.

Бих искала да спомена и за най-благородното начинание в с.Козарево – изграждането на параклис “Св. Успение Богородично”, който ще бъде изграден изцяло на общински терен. Както знаете, бе организиран благотворителен бал с цел набиране на средства за самото изграждане. На бала присъстваха както общински съветници от ПП “ГЕРБ” от общините Ямбол и Тунджа, бизнесмени, жители и приятели на с. Козарево, така и кмета на община “Тунджа” –  г-н  Георгиев, който лично заяви, че ще помогне за завършването на параклиса. Лично той уговори среща между членовете на църковното ни настоятелство и дядо Йоаникий в Сливенската митрополия, който ни осигури 5 000 лв. за параклиса.

Няма как да не спомена и грижата за възрастните ни хора. В с. Козарево имаме 11 потребители, които получават храна от Социален патронаж с. Победа. Имаме назначен личен асистент, който пътува от съседно село за да полага грижи за нуждаещите се възрастни хора.

На територията на селото има и действаща детска градина, в която са реализирани проекти отново благодарение на община “Тунджа”. Две поредни години нашите отличници получават стипендии от общината.

Няма как да не спомена и множеството празници и културно масови мероприятия, които отново бяха финансирани от община “Тунджа”.

За такъв кратък период от време открито мога да заявя, че всички мои докладни, свързани с благоустрояването и развитието на с. Козарево са изпълнени. Тази година предстои и ремонт на спортната площадка. Ще бъдат направени и два къта за отдих. Цялостния централен интериор на селото ще бъде моделиран като на мястото на старите павилиони ще бъдат изградени красиви цветни градинки.

Ако съществуваше политическа репресия, едва ли в с. Козарево щеше да се случи всичко изброено. Аз съм удовлетворена, че с помощта единствено на община “Тунджа” успях да реализирам всички свои идеи, които бяха включени в предизборната ми платформа, свързани с просперитета и развитието на селото. Удовлетворена съм от добрия диалог с ръководството на община “Тунджа”, от качеството на работа и от загрижеността за малките населени места.

Що се отнася до втора точка от декларацията на ПП “ГЕРБ” искам да заявя следното:

Уважаеми гербери, и по точно уважаеми дами и господа, които искате моята оставка – категорично заявявам, че няма да я получите. Съветвам ви да обърнете поглед към парламента и ако там откриете отцепил се депутат от ПП “ГЕРБ”, който е подал оставката си, тогава може да изискате и моята. Но и тогава няма да ви направя удоволствието. Ако е във вашата компетенция, насрочете нови избори в Козарево, защото думата имат единствено жителите. В крайна сметка длъжността кмет е избираема !!! Точно достойнството, моралът и дългът към жителите на с. Козарево ме карат да продължа пътя си на кмет, независимо, че се оттеглих от ПП “ГЕРБ”. Ангажиментът, който поех пред хората, ще бъде изпълнен. А и г-н Йоргов заяви, че всеки е свободен – където иска членува, когато иска напуска. Все пак живеем в демократична държава. Мисля, че с това свое решение не съм подвела и не съм злоупотребила с доверието на избирателите. Както и преди заявих – хората в селото гласуват мажоритарно. Да, преди изборите работата на ПП “ГЕРБ” беше неуморна, но тя трябваше да продължи в същото темпо и след изборите. Когато отмине времето на пламенни и велики слова, остава тяхното реализиране. Но какво се случи след тази твърда подкрепа. Обикновените хорица отново бяха забравени. Няколко пъти се събирахме, за да се опитаме да разрешим някои проблеми, но уви……След изборите хилядите партии и партийки изчезнаха. Останаха само кметовете по населените места и всички обещания, които чакаха своето изпълнение.

За щастие в с. Козарево нещата се развиха добре. Не съм привърженик на безпочвени спорове, не желая да участвам в конфликти. Бях сигурна, че един нормален и конструктивен диалог може да разреши и най – заплетения казус.

В името на хората аз заложих на добрия тон, на градивната работа и преди партийния морал, поставих чисто човешкия.

Хората, които ме обвиняват в злоупотреба с доверието на избирателите и в липса на политически морал може би пропускат най-важното: а то е че НЕ НАРОДЪТ ТРЯБВА ДА РОБУВА НА ПАРТИИТЕ, А ПАРТИИТЕ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ЗА ХОРАТА, КОИТО СА ИМ ДАЛИ КРЕДИТ НА ДОВЕРИЕ!!!

Ако това доверие не е оправдано, всичко останало губи тежест.

 Теодора Тачева

кмет на с. Козарево, общ.”Тунджа”

 

About the Author :