Предизборната битка в Ямбол е за четвъртия мандат

Registr1Общо 86 кандидат-депутати от 19 партии и коалиции се състезават за четирите депутатски мандата на Ямболски избирателен район. Това е числовата статистика след приключването на регистрацията на листите на 21 февруари. Общият поглед показва, че малцина са личностите сред тях и разпознаваемите имена, масово кандидатите не са от Ямбол, има много млади хора, някои от които дори и без висше образование. Този път четирите депутатски места в Ямболско са привлекли по-малък интерес, защото на предните парламентарни избори през 2014 г. за тях са се кандидатирали 122 души от общо 25 партии и коалиции.
Другият натрапващ се извод е, че трима от депутатите са ясни още отсега – Кристиан Вигенин, водач на листа на БСП, Юлиян Папашимов от ГЕРБ и Волен Сидеров, като водач на листата на коалиция „Обединени патриоти”, имат почти гарантиран 100 –процентов шанс да влязат в парламента от Ямболски избирателен район. За едно депутатско място са нужни между 9-10 хиляди гласа, а трите партии ще ги постигнат, ако съдим по резултатите им на президентските избори – за подкрепения от БСП кандидат в Ямболско гласуваха 23 287 избиратели, за кандидата на ГЕРБ – 14 231, а за този на обединените патриоти – 11 676. Марешки взе на президентските избори в региона 4363 гласа, но не се знае дали неговата партия „Воля” ще може да ги повтори, още повече, че в листите й за Ямбол няма местни хора. Затова реалната битка ще се води за четвъртия мандат, който може да се превърти и да попадне на най-неочакваното място, както ни е научил вече опитът от предните парламентарни избори.
Припомняме, че тогава – през 2014 г., с 18 647 гласа ГЕРБ имаше един депутат в Ямболски избирателен район, БСП с 13 834 гласа взе две депутатски места, а ДПС с 3723 гласа получи четвъртия мандат.
На предните избори за Патриотичния фронт бяха гласували 4203 избиратели, а за Атака – 4510.
Изненадите в листите за тези парламентарни избори в Ямболско са изключения.
Водач на обединените патриоти е Волен Сидеров, но той води и 25 Софийски избирателен район и може да влезе и от там и да освободи място за някой друг от листата, в която набиващото се на пръв поглед ямболско участие е ямболският лидер на АТАКА – Кръстьо Петров. Макар и на последното четвърто място той може да изпревари по преференции останалите, така че има шансове да влезе в парламента.
Другата интересна трансформация в Ямболско е, че досегашните представители на ДПС са минали към ДОСТ. Водач е Ахмет Юсеин, но той не е от Ямбол, втори обаче е Ерол Юмеров, бивш лидер на партията на Доган в Ямболско.
Водач на листата на ДПС е зам.-кметът на Сунгурларе Хатидже Георгиева, втори е Александър Методиев – по-известен като бат Сали, а трети е Иван Иванов от Ямбол, който на миналите избори влезе в медиите като арестуван кандидат за депутат заради купуване на гласове и в момента заради това дело беше свален имунитета на „ямболския” депутат от ДПС Илия Илиев.
Водач на Реформаторския блок е кандидатът за вицепрезидент на Реформаторите Съби Събев, едва на второ място е ямболският бизнесмен Павел Додов.
Кандидатът за независим народен представител от Ямболски избирателен район – Красимир Костов, не успя да се регистрира, защото отишъл със списъка на подкрепящите го след 17 часа на 21 февруари, а имал грешки, които е нямало как да отстрани, след като е изпуснал крайния срок. Оказа се, че той бил сред 15-те независими, които се опитал да издигне Георги Кадиев, след като не регистрираха неговата партия за изборите.
Тепърва предстои да видим как тотално неизвестните имена от листите ще се представят на избирателите.

 

Диана Иванова

 

About the Author :