Предепидемична обстановка в област Ямбол, отделни училища излизат в грипна ваканция

Ямбол, 24.01.2020 г.

Заседание на Регионалния пандемичен комитет свика днес областният управител, заради наличието на грипна епидемия в голяма част от областите в страната. Актуалните данни за заболелите лица в област Ямбол, бяха представени от д-р Лиляна Генчева – директор на Регионална здравна инспекция – Ямбол и член на комитета.

По данни на д-р Генчева заболеваемостта в момента е 204,76 на 10 хил. души, 141 са заболели срещу 143,77 на 10 хил. човека за периода 13-19 януари с 99 заболели. Именно това увеличение на заболяемостта е причината за днешното заседание. Най-голяма част от заболелите са във възрастовите групи от 0 до 4 години и от 5 до 14 години.

Проверката в лечебните заведения е показала значително хоспитализирани болни с диагноза пневмония – 16, в детско отделение – 6 деца с пневмония и 9 с бронхиолит. В 90 процента от случаите циркулира грип А. Щамът на този етап не може да се докаже, взети са 11 проби на случаен принцип от пациенти, чакащи пред кабинетите на личните лекари. В началото на следващата седмица ще бъдат получени резултатите, за да е ясно какъв щам циркулира в Ямболска област.

В град Ямбол учебните заведения продължават своята дейност, освен тези, в които има регистрирани случаи на остри респираторни заболявания при над 25% от учениците, а именно училищата – ОУ „Любен Каравелов“, ОУ „Петко Р. Славейков“, НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и НУ „Проф. Петър Нойков“, както и ОУ „Паисий Хилендарски“ в село Бояново, ОУ „Кирил и Методий“ град Стралджа. В тях учебните занятия ще бъдат преустановени от 27.01.2020 г. (понеделник) до 31.01.2020 г. (петък) включително.

Регионалната здравна инспекция в града е в постоянна връзка с директорите на училища и детски градини в цялата област, като са в пълна готовност за обявяване на грипна ваканция и в други учебни заведения, при нужда.

Считано от 27.01.2020 г. (понеделник), свижданията в болничните заведения се преустановяват, като към този момент няма да бъдат спирани плановите операции, прегледите, както и женските и детските консултации. МБАЛ „Св. Пантелеймон“ Ямбол е в готовност за поставяне на допълнителни легла, при повишаване на броя заболели от грип. Лабораторията в МБАЛ ще работи без почивен ден за микробиологични изследвания на грипни щамове, обяви прокуристът на Ямболската болница д-р Димитър Рунков.

Съветът на лекарите е при първи симптоми, да се посети лекарски кабинет и да не се предприема самолечение.

About the Author :

Leave a reply