Предадоха румънци на съд заради контрабанда на златни накити

sadОкръжна прокуратура –Ямбол предаде на съд румънските граждани Михаи Козма и Джордже –Адриян Маня. Те са подсъдими за това, че на 06.05.2016г. около 17,00ч. през ГКПП-Лесово, с автомобил,  след предварителен сговор, действайки в съучастие като съизвършители, са пренесли през границата на страната от Р.Турция в Р.България, без знанието и разрешението на митницата стоки за търговски цели в големи размери – 23 бр. изделия от злато (колиета и гривни), на обща стойност 45 214,48 лв. – престъпление по чл.242, ал.1, б.“д“ и б.“е“ от НК.

Джордже-Адриан Маня и Михаи Козма, двамата от гр.Букурещ Р.Румъния, се познавали. В началото на месец май 2016 год. двамата се срещнали в гр.Истанбул, Р.Турция. Джордже-Адриан Маня бил намерил в града изделия от злато, които се продавали на по-ниска от обичайната за този вид стоки, цена. Споделил последното с Михаи Козма, като двамата взели решение да закупят изделия от злато, които да пренесат през границата на Р.Турция с Р.България. В изпълнение на взетото от тях решение, в гр.Истанбул двамата обвиняеми заедно закупили от неустановено по делото лице и срещу също неустановена по делото сума, 23 броя златни изделия колиета, проба 585, с общ грамаж 722.20 гр. и 3 броя златни изделия (гривни), проба 585, с общ грамаж 57.36 гр., всички 26 на брой златни изделия с общо тегло от 779,56 гр.

На 06.05.2016год. Джордже-Адриан Маня  и Михаи Козма предприели пътуване с автомобил от гр.Истанбул към ГКПП-Лесово Р.България – граничен пункт на границата между Р.Турция и Р.България.

Малко преди границата между двете страни, двамата обвиняеми поставили 11 колиета от златните изделия, в кутия от натурален сок и 7 колиета и 1 гривна от златните изделия, в пакет с ориз, който поставили в личния багаж на Маня. Две златни колиета, Джордже-Адриан Маня  поставил на врата си и 1 гривна от златните изделия – на китката на дясната си ръка. Три златни колиета, Михаи Козма на свой ред поставил на врата си и 1 гривна от златните изделия – също на китката на дясната си ръка.

Същият ден – 06.05.2016 г., около 17,00 ч. Джордже-Адриан Маня и Михаи Козма, преминали с управлявания от Маня /Manea/ автомобил, границата на Р.Турция с Р.България през ГКПП-Лесово, обл.Ямбол. По този начин пренесли през границата на страната златните изделия.

На митническия пункт на ГКПП-Лесово, митническа проверка на автомобила, с който същите пътували, била извършена от двама митнически служители при Митница Бургас. Пред тях двамата обвиняеми устно декларирали, че не пренасят стоки, валута, валутни ценности и други предмети, подлежащи на деклариране, в отговор на изрично зададен им за това въпрос на разбираем за тях румънски език и след като двамата обвиняеми вече били запознати със съдържанието на поставена на видно място на входящото пътно трасе указателна табела за това какво и в какви размери подлежи на деклариране, изписана включително и на румънски език. След като митническите служители получили отрицателен отговор на въпроса им, на единия от тях направило впечатление, че по вратовете си двамата обвиняеми носели масивни по вида си повече от едно изделия от злато, поради което взел решение и насочил за щателна митническа проверка подсъдимите и автомобила им.

Преди други митнически служители да се включат в извършване на проверката, обвиняемите решили, че са останали извън полезрението на митническия служител и с жестове помежду си се разбрали да изхвърлят в намиращ се на близо контейнер за смет кутията от натурален сок, в която били укрили част от пренесените от тях през границата на страната изделия от злато. Действията им обаче били видени от митническите служители, които открили кутията и задържали румънските граждани.

Окръжен съд – Ямбол е насрочил съдебното заседание за 06.07.2016г.

 

About the Author :