Прегледи за измерване на костна плътност на преференциални цени

photo_verybig_1040706Във връзка с месеца за борба с остеопорозата и профилактика на мускулно-скелетните заболявания от 22 до 31 октомври 2014 г. в гр. Ямбол със съдействието на РЗИ  ще се проведе кампания за определяне на личния риск от остеопороза и измерване на костна плътност.

Измерването на костна плътност ще се състои в кабинета на д-р Данаил Ибришимов”с адрес

гр.Ямбол, ул.”Йордан Йовков” 9

от 9.00-15.00 ч. на преференциална цена от 10 лв. от 22 -31 октомври

Телефон: 046 624331

Хората с установена намалена костна плътност и наличие на рискови фактори за развитие на остеопороза ще бъдат консултирани и насочени за лечение.

Остеопорозата- Вие може да промените нещата

Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата. Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, както и възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начина на живот – нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.
Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме за да намали риска от остеопороза са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи. Това е акцентът в тазгодишната кампания на Международната фондация по остеопороза, провеждана в над 180 страни. Усилията в сферата на профилактиката на остеопорозата трябва да се насочат още в ранна възраст към здравословното хранене и двигателната активност Например нуждите от калций могат да се покрият с хранителна диета. При комбинация с витамин Д за достатъчен се счита общ прием на калций около 800 mg на ден. Това количество може да се достигне чрез здравословна диета, съдържаща дневната доза от богати на калций храни. Например 1 чаша мляко или парче твърдо сирене = 300 mg калций; 1 чаша богата на калций минерална вода = 200 mg калций. При хората над 60-годишна възраст се препоръчва приемането на витамин D под формата на добавки. Приемането на богати на протеин храни, както растителни, така и животински допринасят за по-здрави кости и мускули и за превенция на остеопорозата.

Д-р Румяна Русева

РЗИ – Ямбол

About the Author :