Превенция на пътния травматизъм и безопасността на пътя

1В месеца, в който се провежда традиционната за този период от годината Акция „Зима“, БЧК – Ямбол и ОД на МВР проведоха поредната съвместна инициатива, която има за цел да се повиши информираността на гражданите за опасностите и повишения риск от инциденти на пътя през есенно – зимния период за намаляване броя на жертвите и пострадалите.

Двете институции този път се фокусираха върху бъдещите водачи на моторни превозни средства – ученици от Професионалната гимназия по подемна, строителна и транспортна техника „Н. Й. Вапцаров“ в град Ямбол, които съвсем скоро предстои да станат правоспособни шофьори.

Това бе повод, в сградата на БЧК – Ямбол да се проведе среща на учениците с представители от ОД на МВР – Ямбол, имаща 2за цел от една страна да се популяризира значението на първата помощ, като фактор за намаляване на жертвите и пътния травматизъм в страната, а от друга страна, да се предостави актуална информация и дискутира върху теми, свързани с пътната безопасност.

Татяна Павлова, говорител на ОД на МВР – Ямбол и инспектор Стамова от сектор „Пътна полиция“, предоставиха ценна информация за основните причини за инциденти на пътя, чести жертви и основни правила за безопасно поведение, в т.ч. правилно поведение при пътен инцидент.

Като най-голямата хуманитарна организация, която развива дейности за намаляване на уязвимостта и превенцията на пътния травматизъм, БЧК осъществява специфични дейности в партньорство със сектор „Пътна полиция“  и други институции, ориентирани в тази посока.

От важно значение за нас е да се обърне специално внимание на едни от най-уязвимите групи, участници в движението по пътищата – деца, възрастните хора и младите водачи на МПС, което е повод БЧК – Ямбол и партньорите на организацията, да правят необходимото, като организират поредица от инициативи, обучения и информационни кампании, които да допринасят за намаляване на жертвите на пътя и превенцията на пътния травматизъм .

Последната е посветена и е по повод Световния ден в памет на жертвите при ПТП, който тази година отбелязваме на  18 ноември.

ОБЛАСТЕН СЕКРЕТАРИАТ НА БЧК – ЯМБОЛ         

About the Author :

Leave a reply